Печатите остават: ЕС отново забавя новата електронна система за гранични проверки

 

Алтернативата е постепенно въвеждане на системата

 

Европейската комисия реши да отложи въвеждането на системата за влизане/излизане (EES), автоматизирания регистър на блока за пътуващите с краткосрочен престой, който се очакваше да влезе в сила на 10 ноември, съобщава Euronews. Съобщението беше направено от Илва Йохансон, комисарят по вътрешните работи, в края на срещата на вътрешните министри на ЕС, на която бе обсъден въпросът.

„10 ноември вече не е на масата“, каза Йохансон пред репортери, отбелязвайки, че Германия, Франция и Холандия са декларирали, че не са готови за новата система. 

„Надявам се, че можем да започнем възможно най-скоро, но засега няма нов график. Това също зависи от правната оценка, която ще направим и работим по нея в момента.“

 

Като алтернатива, каза тя, ЕС може да въведе EES поетапно. Този подход обаче не е предвиден в действащия регламент и ще са необходими „целенасочени изменения“ на законовия текст, за да се случи. Във всеки случай, подчерта тя, постепенното въвеждане няма да започне на 10 ноември.

Какво представлява системата за влизане/излизане?

Основната цел е да модернизира проверките по външните граници на ЕС и да замени традиционното физическо подпечатване на паспортите. То ще се прилага за граждани на държави извън ЕС, които са на посещение, ваканция или бизнес пътуване и остават за обща продължителност до 90 дни в рамките на период от 180 дни.

След като системата заработи, посетителите ще трябва да предоставят паспортите си при пристигането си, както и снимка на лицето им и електронно сканиране на пръстовите им отпечатъци. Всички влизания и излизания от свободното от паспорти Шенгенско пространство ще бъдат записвани.

Събирането на биометрични данни и споделянето на информация в реално време има за цел да помогне на властите да предприемат мерки срещу онези, които просрочват краткосрочните си визи и извършват измами със самоличност. В схемата ще участват всички страни членки, с изключение на Кипър и Ирландия, и четири асоциирани към Шенген държави – Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст