1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

За пръв път от 20 г.: Рускиня пътува с американски кораб до МКС (ВИДЕО)

За пръв път от 20 г.: Рускиня пътува с американски кораб до МКС (ВИДЕО)

Четиричленният екип на SpaceX вече е на Международната комсическа станция

Четиричленният екип на SpaceX Crew Dragon, включващ руски космонавт и първата жена с индиански произход, изпратена в орбита, безопасно се скачи с Международната космическа станция (МКС), за да започне петмесечна научна мисия.

Снимка: Reuters

Срещата на последната експедиция на НАСА в орбиталната лаборатория дойде малко след 17:00 часа на 6.10.2022г. след 29-часов полет до МКС, докато двете превозни средства обиколиха земното кълбо на около 420 км над Земята край западния бряг на Африка, според уебкаст на НАСА за скачването, цитиран от Reuters.

Автономно летящата капсула Crew Dragon, наречена Endurance, беше издигната в орбита в сряда на върха на ракета Falcon 9 на SpaceX, изстреляна от космическия център Кенеди на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида.

Снимка: Reuters

Екипажът се състои от двама американски астронавти от НАСА - командир на полета e Никол Аунапу Ман, 45 г., пилот e Джош Касада, 49 г., както и японският астронавт Коичи Ваката, 59 г., ветеран от четири предишни космически полета, и космонавтката Анна Кикина, 38 г., първата рускиня на борда на американски космически кораб след 20 години пауза на обща работа между двете държави. 

Снимка: Reuters

Кикина, единствената жена-космонавт на активна служба в руската космическа агенция "Роскосмос", е знак за продължаващо сътрудничество между САЩ и Русия в космоса въпреки ескалиращото напрежение между Москва и Вашингтон заради войната в Украйна.

Кикина се присъедини към полета на SpaceX Crew-5 съгласно ново споразумение за споделено пътуване, подписано през юли между НАСА и "Роскосмос", което позволява на двете страни да продължат да летят на космически кораби на другия до и от МКС.

Снимка: Reuters

Екипът беше ръководен от Ман, първата жена от местното население, която НАСА изпрати в космоса и първата жена, заела командирското място на SpaceX Crew Dragon. Ман, полковник от Корпуса на морската пехота на САЩ и пилот на боен изтребител, също е сред първата група от 18 астронавти, избрани за предстоящите мисии на НАСА "Артемида", насочени към ново кацане на хора на Луната по-късно това десетилетие.

Снимка: Reuters

При пристигането си екипажът на Endurance прекара почти два часа в извършване на серия от стандартни процедури, като проверки за течове и херметизиране на камерата между капсулата и МКС, преди да отвори входните люкове.

Видеозапис на НАСА на живо показа усмихнатите новопристигащи безтегловно носещи се с главата напред през подплатения проход един по един към станцията.

Те бяха посрещнати с прегръдки и ръкостискания от четиричленния екип, който ще заместят - трима американци и италианския командир на станцията Саманта Кристофорети - както и от двама руснаци и четвърти астронавт на НАСА, които споделиха полета на "Союз" до МКС миналия месец.

SpaceX

Сред гостоприемните членове на екипажа е Джесика Уоткинс, първата афро-американка, която се присъедини към дългосрочна мисия на борда на МКС.

Екипажът на Endurance е петия пълноправен екип на МКС, който НАСА изшраща на борда на капсула SpaceX, откакто частното ракетно предприятие, основано от изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, започна да изпраща американски астронавти в космоса през май 2020 г.

Снимка: Reuters

SpaceX е изпълнила общо осем мисии с екипажи в орбита, включително полети без сътрудничество с НАСА.

Новопристигналите са готови да проведат повече от 200 експеримента по време на своята 150-дневна мисия, много от които са фокусирани върху медицински изследвания, вариращи от 3-D „био-отпечатване“ на човешка тъкан до изследване на бактерии, култивирани в микрогравитация.

Снимка: Reuters

ISS, обхващаща дължината на футболно игрище, е непрекъснато заета от 2000 г. насам, управлявана от ръководено от САЩ и Русия партньорство, което включва Канада, Япония и 11 европейски държави.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии