Летище София да стане "Васил Левски"? Това са държавите, кръстили летищата си на национални герои

Проверяваме имената на летищата на съседките ни

 

В Министерството на транспорта отдавна се обсъжда идеята летище София да бъде преименувано на „Васил Левски“. Тези идея не е нова. Дебата за смяна на името се води от 2009 г., а през 2017 г. предложението за името на Апостола на свободата беше направено от учени от БАН и получи голяма подкрепа, но не се реализира.

Подобни предложения обаче не са уникални само за България. Ето в кои наши съседки летищата са кръстени на исторически личности:

Къде летищата носят имената на известни личности?

Много от съседките на България вече са предприели стъпки за преименуване на свои ключови летища в чест на национални герои, културни фигури или видни личности, свързани с историята и културата на страните.

 

Сърбия: Летище „Никола Тесла“

Един от най-известните примери е съседна Сърбия. Белградското международно летище носи името на Никола Тесла – световноизвестния изобретател и учен, роден в сръбско семейство в днешна Хърватия. Преименуването на летището на Тесла е символ на сръбската гордост от постиженията на тази изключителна личност в областта на науката и технологията.

Турция: Летище „Ататюрк“ и летище „Сабиха Гьокчен“

През 1980 г. летището е преименувано на международно летище „Ататюрк“ в чест на Мустафа Кемал Ататюрк, основател и пръв президент на република Турция. Преименуването му е част от голям проект за изграждане на ново международно летище в Истанбул. Към днешна дата това летище не функционира.

 

Друго истанбулско летище, Сабиха Гьокчен, носи името на първата жена-военен пилот в света, известна със своята смелост и новаторство. Това показва желанието на Турция да изтъкне не само политически, но и социални фигури, които са допринесли за историята и културата.

Северна Македония: Летище „Александър Велики“ (преди промяната)

До 2018 г. международното летище на Скопие носеше името на Александър Велики – една от най-емблематичните фигури в античната история. Това бе част от усилията на тогавашното правителство да засили връзката на страната с античното минало, което обаче предизвика дипломатически спорове с Гърция, претендираща за историческото наследство на Александър. Промяната на името на летището бе ключов компромис в процеса на уреждане на конфликта между двете страни.

 

Гърция: Летище Елефтериос Венизелос

Гърция също има традиция да кръщава летища на национални лидери. Главното международно летище в Атина носи името на Елефтериос Венизелос – един от най-важните политически фигури в новата история на страната, смятан за бащата на модерната гръцка държава.

Румъния: Летище Анри Коанда

Румъния също има традиция да отдава почит на националните си герои чрез именуване на летища. Основното летище в Букурещ носи името на Анри Коанда, изобретател и инженер, считан за един от пионерите на авиацията. Коанда е свързан със създаването на първия реактивен самолет, а името му олицетворява румънския принос в технологичното развитие на авиацията.

Тенденцията летищата да се кръщават на известни личности е тясно свързана с желанието на страните да затвърдят своята национална идентичност и културно наследство.

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

 Позиция на България и активна роля на институциите по Доклада „Драги“ поиска бизнесът на експертна дискусия БГ Бизнес

Позиция на България и активна роля на институциите по Доклада „Драги“ поиска бизнесът на експертна дискусия

Green Transition Forum и БФИЕК събраха представители на правителството и бизнеса за експертен разговор по предложенията в Доклада и перспективите пред българската икономика

Бизнес Видео Подкаст