Аз съм от Япония и това е храна №1, която имам в кухнята ми

Япония продължава да е дом на едни от най-дълголетните хора в света

 

Израствайки в Нара, Япония, една храна, която беше постоянна в дома ми, беше тофу. Това наистина е основен елемент за цял живот, разказва Мичико Томиока, нутриционист и експерт по дълголетие.

Когато бях бебе, след като можех да ям твърди храни, майка ми обикновено приготвяше две ястия за мен – едното беше смес от тофу, оризова каша, сладки картофи, кабоча (сквиош) и паста от нори (водорасли), а другото беше мисо супа с оризова каша, добавя тя.

"Продължих тази кулинарна традиция с двете си деца, когато бяха малки. Никога не съм купувал свръхобработена бебешка храна; вместо това избрах тофу. Това ми спести време, пари и стрес и беше начин да се свържем с корените си, докато живеем в САЩ. В Япония тофу се харесва на хора от всички възрасти. Свекърите ми са на 95 и 88 години. Те все още живеят в Нара и ядат тофу, натто (ферментирали соеви зърна) и мисо супа всеки ден. Те отдават своето дълголетие и имунитет отчасти на тази ежедневна рутина", разказва още Томиока, цитирана от Make it.

Ето защо тофу е моята номер 1 в кухнята, която трябва да имам.

 

Има множество ползи за здравето

Тофу традиционно се прави от соеви зърна и нигари, течността, която остава след отстраняването на солта от морската вода. В САЩ калциевият сулфат често се използва като основен коагулант.

Така или иначе, тофу съдържа всички незаменими аминокиселини, които месото, птиците, яйцата, рибата и млечните продукти съдържат - но без холестерол, тъй като е на растителна основа. Освен това е богат на калций, желязо, витамини, фибри и изофлавони, вид растителен естроген.

Проучванията показват, че консумацията на тофу може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, борба с рака и намаляване на риска от загуба на костна маса.

Това е икономично и екологично

Необходими са 70,6 килограма парникови емисии, за да се произведе само един килограм говеждо месо, но само 3,2 килограма емисии, за да се произведе същото количество тофу.

Обикновено купувам органично тофу за 2 или 3 долара, което често е много по-малко, отколкото би ми струвало същото количество птиче или говеждо месо в магазина за хранителни стоки.

За мен това е проста математика. В течение на седмицата, ако замените един или два телешки бургера с тофу бургери, ще се почувствате по-добре, ще плащате по-малко за хранителни стоки и ще направите нещо малко, за да помогнете на околната среда.

То е вкусно и универсално

Тофу има много естествен, фин вкус, така че може да се съчетае с почти всяка кухня или ястие. Тъй като е меко, можете да го приготвите и без нож и дъска за рязане.

Като диетолог и инструктор по готвене, аз винаги разработвам нови рецепти, а тофуто много улеснява експериментирането, казва Томиока.

Сервирам тофу по различни начини: пържено на тиган или в супи и салати, в нимоно (бавно приготвени корени и зеленчуци), кнедли, зеленчукови палачинки, веган къри, бургери, зелеви рула, мочи и сладолед.

Моят любим обяд е мисо супа от тофу със сезонни корени и листни зеленчуци, водорасли, джинджифил и годжи бери. Обикновено правя голяма тенджера и се връщам към нея през цялата седмица, като я сервирам с многозърнест ориз, натто и нуказуке (кисели краставички).

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст