1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

800 полета на Lufthansa са отменени

Свят
 

Авиопревозвачът работи за нормализиране на ситуацията

Lufthansa и Lufthansa Cargo отменят 800 полета днес заради стачка на пилотите, предава Deutsche Welle. Недоволството ще засегне 130 000 пътници, като компаниите предупредиха, че анулирани полети и закъснения са възможни и през почивните дни.

Синдикатът на пилотите Vereinigung Cockpit (VC) поиска 5,5% увеличение на възнагражденията за над 5000 пилоти, както и актуализация на заплатите спрямо инфлацията за 2023 г. До споразумение с работодателите обаче, така и не се стигна.

От своя страна Lufthansa заяви, че исканията не са добре обмислени. Авиопревозвачът твърди, че е предложил увеличението да се случи на два етапа, като базовият ръст на заплатата ще е 18% за млад пилот и около 5 на сто – за опитен капитан. Компанията обаче не е срещнала разбиране на синдиката.

Обявяването на ефективни стачни действия идва на фона и на стачната готовност на екипажите на дъщерното дружество Lufthansa Eurowings, които преговарят с работодателя.

През миналия месец ръководството на компанията постигна споразумение за заплащане с наземния персонал, предотвратявайки по-нататъшни напускания.

Авиопревозвачът бе на прага на неплатежоспособност през 2020 г., но държавните заеми спасиха компанията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии