1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

800 полета на Lufthansa са отменени

Свят

Авиопревозвачът работи за нормализиране на ситуацията

Lufthansa и Lufthansa Cargo отменят 800 полета днес заради стачка на пилотите, предава Deutsche Welle. Недоволството ще засегне 130 000 пътници, като компаниите предупредиха, че анулирани полети и закъснения са възможни и през почивните дни.

Синдикатът на пилотите Vereinigung Cockpit (VC) поиска 5,5% увеличение на възнагражденията за над 5000 пилоти, както и актуализация на заплатите спрямо инфлацията за 2023 г. До споразумение с работодателите обаче, така и не се стигна.

От своя страна Lufthansa заяви, че исканията не са добре обмислени. Авиопревозвачът твърди, че е предложил увеличението да се случи на два етапа, като базовият ръст на заплатата ще е 18% за млад пилот и около 5 на сто – за опитен капитан. Компанията обаче не е срещнала разбиране на синдиката.

Обявяването на ефективни стачни действия идва на фона и на стачната готовност на екипажите на дъщерното дружество Lufthansa Eurowings, които преговарят с работодателя.

През миналия месец ръководството на компанията постигна споразумение за заплащане с наземния персонал, предотвратявайки по-нататъшни напускания.

Авиопревозвачът бе на прага на неплатежоспособност през 2020 г., но държавните заеми спасиха компанията.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии