1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

От две години насам: Lufthansa с ръст на чистата печалба

Свят
 

Групата прогнозира за 2022 г. оперативен резултат от най-малко 500 милиона евро

Най-големият европейски авиопревозвач Lufthansa отчете за второто тримесечие първата си чиста тримесечна печалба от началото на пандемията от COVID-19. Принос има товарното подразделение на компанията, предаде AFP. 

Групата прогнозира за 2022 г. оперативен резултат от най-малко 500 милиона евро. 

Превозвачът е спечелил от все така силното търсене и високите цени при превоза на товари. В същото време превозът на пътници на авиокомпаниите Lufthansa, Austrian, Swiss, Brussel Airlines и Eurowings остава на червено.

В резултат на затрудненията по летищата и липсата на персонал групата обаче леко е понижила очакванията си за трафика през третото тримесечие. 

Подобно на други европейски авиокомпании, Lufthansa отмени за лятото хиляди полети, което създаде хаос по летищата след възобновяването на търсенето в периода след пандемията. Групата, която е съкратила над 30 000 работни места от 2020 г., планира да назначи 5000 души през второто шестмесечие.

"Групата Lufthansa се завръща на зелено и сега вече трябва да продължим стабилизацията на дейностите", заяви в изявление главният изпълнителен директор Карстен Шпор.

В края на юли авиокомпанията се изправи и пред стачка на персонала, довела до почти пълно спиране на операциите на двете й основни летища - Франкфурт и Мюнхен. Очаква се обаче търсенето да остане силно въпреки затрудненията, като резервациите за август и септември са достигнали 83% от предпандемичното равнище.

По-конкретно, пътническата дейност през второто тримесечие отчита оперативна загуба от 86 милиона евро спрямо 1,2 милиарда евро през второто тримесечие на 2021 г. Между април и юни отмяната и закъсненията на полети са стрували 158 милиона евро.

За първите шест месеца авиокомпаниите остават на червено с общо 86 милиона евро, единствено Swiss е реализирала слаба оперативна печалба от 45 милиона евро. Товарното подразделение от своя страна е с оперативна печалба от 482 милиона евро през второто тримесечие, което представлява увеличение на годишна основа, като за първите шест месеца на годината достига оперативна печалба от близо 1 милиард евро. Техническия филиал е с печалба от 100 милиона евро през първото тримесечие.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии