1 USD
1.85545 BGN
Петрол
112.085 $/барел
Bitcoin
$29,816.1
Последвайте ни
1 USD
1.85545 BGN
Петрол
112.085 $/барел
Bitcoin
$29,816.1

Въпреки пандемията: Имотите у нас поскъпват

Най-сериозното поскъпване е в Пловдив с почти 5%

Въпреки очакванията COVID кризата да намали цените на жилищата, тенденцията e за поскъпване.

Най-сериозното поскъпване е в Пловдив с почти 5%, сочи анализ на Агенция за недвижими имоти. За София цените през третото тримесечие са били с 2,5%. Във Варна и Бургас също около 2%.

Броят на сключените сделки за годината, обаче, намалява. Спадът в столицата е с 5% спрямо миналата година. В страната сделките са намалели с 10%.

При наемите обаче картината е по-различна. Там цените намаляват значително с между 10 и 15%. В момента търсенето основно е за собствен дом, а не с цел след това жилището да се отдава под наем.

Милена Пастармаджиева търси по-голям апартамент за семейството си. „Имаме нужда от пространство. Трябва повече място особено когато човек има дете“, казва тя.
Брокерите са изненадани от промяната в желанията на хората, които търсят нов дом.

Дали заради работата от вкъщи, когато цялото семейство остава у дома, или пък не, все повече хора осъзнават, че жилището им е тясно.

„В последните месеци на преден план излязоха покупките за собствена нужда, по-голямо жилище с повече площ. Тристайните апартаменти вече изпревариха по брой обема на двустайните“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

От началото на годината до края на октомври банките са отпуснали почти 12 милиарда лева за жилищни кредити, като отчетеният ръст спрямо миналата година е почти 12%.

Финансовите консултанти обаче отчитат, че въпреки скока в кредитирането банките са предпазливи при отпускането на заеми на хора с определени професии
Банките гледат поне 20% от цената на имота да е финансирана от купувача с негови лични средства.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Габриела Тодорова: Стотици българи вече притежават имот в Дубай и техният брой продължава да расте

Габриела Тодорова: Стотици българи вече притежават имот в Дубай и техният брой продължава да расте

Собственичката на инвестиционна фирма за недвижими имоти в Дубай разкрива пред bussinesnovinite.bg основните тънкости на имотния пазар в Дубай, какъв е профилът на българина, търсещ жилище или офис там

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии