1 USD
1.84913 BGN
Петрол
112.55 $/барел
Bitcoin
$29,247.4
Последвайте ни
1 USD
1.84913 BGN
Петрол
112.55 $/барел
Bitcoin
$29,247.4

Бизнесът поглежда с плах оптимизъм към 2022 г.

БГ Бизнес

За първи път от май има повишаване на бизнес климата в България

С подобрение на бизнес климатът завършва 2021 г., показват данните на Националния статистически институт.

Оптимистичен поглед преди началото на 2022 г.

През декември общият показател в който са включени оценките на мениджъри и собственици от строителството, услугите, продажбите на дребно и промишлеността се наблюдава увеличение с 2,6 с спрямо ноември.

Увеличението е първо от май месец, когато очакванията за подобрение на средата за правене на бизнес през следващите шест месеца, каквато е дефиницията на показателя, се подобриха с 12,4% спрямо април.

Кое се промени?

Едно от основните неща, което променя обстановката спрямо предишните месеци, е приключилата политическа нестабилност и избирането на редовен кабинет. 

Най-оптимистично изпращат годината в сектора на услугите където бизнес климатът се е подобрил с 5,9 пункта спрямо ноември. От там заявяват, че в следващите няколко месеца очакват, че търсенето на предлаганите от тях дейности ще се увеличи.

Търговците на дребно подобряват оценките си спрямо ноември с 4,9 пункта. Те очакват през следващите месеци продажбите като брой и приходи да нараснат.

През декември съставният показател „бизнес климат в строителството“ се повишава с 3,3 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Според тях настоящата осигуреност на производството с поръчки се запазва, а прогнозите за строителната активност през следващите три месеца се изместват към по-умерените в сравнение с преобладаващия песимизъм преди това.

Единствено в промишлеността се наблюдава песимизъм в следващите шест месеца, но той е умерен съдейки от понижението с едва 0,7 пункта на показателя за сектора.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии