
Азербайджан добива по-малко петрол тази година
През разглеждания период са изнесени 11,6 милиона тона петрол и кондензат, което представлява спад от 2,52%
Ето как се роди любимият крем за мазане
Италианският химик Франческо Ривела, най-известен като изобретателя на Nutella, почина на Свети Валентин на 97 годишна възраст.
Наречен от италианските медии "бащата" на Nutella, Ривела помогна за създаването на най-известната лешникова паста в света.
Ривела започва работа във Ferrero – италианска компания за шоколад и сладкарски изделия – през 1952 г., години преди Nutella да бъде представена на света, съобщи информационната агенция Jam Press. Той беше на 25 години и току-що получил диплома по броматологична химия в Торино, пише Fox news.
Ривела е работил в "химическата стая" на Ferrero, където са родени някои от най-емблематичните творения на марката. По време на дългата си кариера във Ferrero, Ривела в крайна сметка става старши мениджър в компанията, която е основана от съименника Пиетро Фереро през 1946 г.
Ривела работи в тясно сътрудничество със сина на Фереро, Микеле Фереро, който пое семейния бизнес, служейки като негова дясна ръка, според Jam Press.
Първата итерация на това, което след това ще стане Nutella, първоначално се е наричала Giandujot, произлизаща от gianduja – сладкарски изделия, направени с шоколад и лешници.
До 1951 г. пастата е "трансформирана в кремообразен нов продукт, който е по-лесен за разнасяне върху филия хляб", се казва в уебсайта на Nutella. Наричаше се SuperCrema.
Ще отнеме повече от десетилетие, преди рецептата да бъде подобрена, което води до създаването на първия по рода си буркан с крем от лешници и какао през 1964 г., се казва в уебсайта. На рекламата Nutella е показана на бяла маса до три филийки хляб.
Ferrero представи Nutella на света през 1964 г. В книгата си "Mondo Nutella (Nutella World)" италианският журналист Джиджи Падовани припомни, че Ривела и Микеле Фереро са пътували по света, за да купуват сладкиши, "не за да ги копират, а за да ги направят по-добри".
Nutella е направена от седем съставки, според нейния уебсайт - захар, палмово масло, лешници, мляко, какао, лецитин и ванилин.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
През разглеждания период са изнесени 11,6 милиона тона петрол и кондензат, което представлява спад от 2,52%
Европа бърза да инвестира в изкуствен интелект, за да не изостава в критичните технологии
Ето как да разпознаете измамното съобщение