1 USD
1.86892 BGN
Петрол
74.26 $/барел
Bitcoin
$96,296.1

"Бащата" на Nutella почина на Св. Валентин

Ето как се роди любимият крем за мазане

Италианският химик Франческо Ривела, най-известен като изобретателя на Nutella, почина на Свети Валентин на 97 годишна възраст. 

Наречен от италианските медии "бащата" на Nutella, Ривела помогна за създаването на най-известната лешникова паста в света.

Ривела започва работа във Ferrero – италианска компания за шоколад и сладкарски изделия – през 1952 г., години преди Nutella да бъде представена на света, съобщи информационната агенция Jam Press. Той беше на 25 години и току-що получил диплома по броматологична химия в Торино, пише Fox news.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Ривела е работил в "химическата стая" на Ferrero, където са родени някои от най-емблематичните творения на марката. По време на дългата си кариера във Ferrero, Ривела в крайна сметка става старши мениджър в компанията, която е основана от съименника Пиетро Фереро през 1946 г.

Ривела работи в тясно сътрудничество със сина на Фереро, Микеле Фереро, който пое семейния бизнес, служейки като негова дясна ръка, според Jam Press.

Снимка: Reuters

Първата итерация на това, което след това ще стане Nutella, първоначално се е наричала Giandujot, произлизаща от gianduja – сладкарски изделия, направени с шоколад и лешници.

До 1951 г. пастата е "трансформирана в кремообразен нов продукт, който е по-лесен за разнасяне върху филия хляб", се казва в уебсайта на Nutella. Наричаше се SuperCrema.

Ще отнеме повече от десетилетие, преди рецептата да бъде подобрена, което води до създаването на първия по рода си буркан с крем от лешници и какао през 1964 г., се казва в уебсайта. На рекламата Nutella е показана на бяла маса до три филийки хляб.

Ferrero представи Nutella на света през 1964 г. В книгата си "Mondo Nutella (Nutella World)" италианският журналист Джиджи Падовани припомни, че Ривела и Микеле Фереро са пътували по света, за да купуват сладкиши, "не за да ги копират, а за да ги направят по-добри".

Nutella е направена от седем съставки, според нейния уебсайт - захар, палмово масло, лешници, мляко, какао, лецитин и ванилин.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.