БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на българската гайда
На гърба на монетата е изобразено стилизирано изображение на двама гайдари
Интериорът е в индустриален стил, умело обгърнат от топлината на килимите, градината и всички малки детайли
На първия етаж на DOT Sofia откриваме едно от новите попълнения на ресторантския небосклон в София – KOMAT. Само за няколко месеца мястото вече може да се похвали с две награди за дебют и важен принос към възвръщането на блясъка на стария център на София, в района на Женския пазар. Определян от създателите си като „изследователски и шантав“, ресторантът се потапя в българската култура, откривайки стари забравени рецепти, разказани в новаторски истории в чиния. Резултатът е кратко меню, изпъстрено с много сирена, горски билки, фермерски продукти и много вдъхновение.
Интериорът е в индустриален стил, умело обгърнат от топлината на килимите, градината и всички малки детайли.
„Концепцията на КОМАТ е доста шантава. Това е едно място, което събира градски хора, с идеята да им създаде уникално изживяване. Това не е просто ресторант, това е място, което събира модерното изкуство и български автори“, казва Никола Четменски, управител на КОМАТ пред екипа на bTV Бизнес Новините.
Името на мястото също е силно обвързано с българската култура, защото много забравени български рецепти получават нов живот тук.
Докато с Никола говорим за концепцията на ресторанта, хиляди аромати на топъл хляб, патешко и овче сирене се разнасят от сърцето на ресторанта - кухнята.
Привлечени от движението и енергията на екипа там, тръгваме по стъпките на главния готвач Станислав Радулов, който вече ни очаква там.
„Менюто ни е изцяло сезонно, като идеята ни е да запазим, съхраним и популяризираме български продукти от различни райони. Взимаме един основен продукт и се опитваме да разказваме около него история, като акцентът винаги пада върху конкретния продукт, задължително български традиционен. Без значение дали ще бъде от Родопите или от Централния Балкан“, казва той.
Станислав ни сглобява бърза салата с фермерско овче сирене с изключителен замах и казва, че има клиенти, които идват специално заради специфичния аромат и съчетанието му с пресни и вкусни домати.
„Много често се случва да поръчват цялото меню“, добавя той и допълва, че подобни фермерски продукти у нас се намират изключително трудно.
„Пътуваме, търсим, препоръчват ни, разпитваме, опитваме. Хубавото е, че когато сме на върха на вълната, предвид двете награди за дебют, които постигнахме, самите доставчици вече сами идват при нас. Когато натрупаш популярност, хората започват сами да те търсят“, казва той.
Успехът на КОМАТ не разчита на късмет и случайности.
На гърба на монетата е изобразено стилизирано изображение на двама гайдари
Колко харчат пушачите на година за цигари
За китайските бизнесмени е много необичайно да отправят публични нападки към правителството