1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Доставчиците на Shein все още работят на 75-часова работна седмица

Корпоративни истории

Shein се разрасна бързо от основаването си през 2008 г. и беше един от многото онлайн бизнеси, които процъфтяваха по време на пандемията

 

Работниците на някои доставчици на китайския гигант за бърза мода Shein все още работят по 75 часа седмично, въпреки че компанията обещава да подобри условията, сочи доклад, цитиран от BBC.

Ново разследване на швейцарската група Public Eye продължи доклада си от 2021 г., който установи, че редица служители в шест обекта в Гуанджоу работят извънредно много.

Според групата, която интервюира 13 служители от шест фабрики в Китай, доставящи стоки на Shein, прекомерният извънреден труд все още е обичаен за много работници.

Shein се разрасна бързо от основаването си през 2008 г. и беше един от многото онлайн бизнеси, които процъфтяваха по време на пандемията от COVID-19.

Формулата за предлагане на широка гама от евтини дрехи - подкрепена с кампании в Instagram, TikTok и други социални медии - го превърна в един от най-големите модни търговци на дребно в света.

Той разчита на хиляди доставчици от трети страни, както и на производители, работещи близо до централата в Гуанджоу, които са в състояние да произведат нов артикул за няколко седмици, а не за месеци.

Въпреки това служителят, който работи на шевни машини от 20 години, казва пред Public Eye: „Работя всеки ден от 8 сутринта до 10.30 вечерта и си вземам един ден почивка всеки месец. Не мога да си позволя повече почивни дни, защото струва твърде скъпо."

13-те служители на завода бяха интервюирани през лятото на 2023 г.

Интервюираните са работили в производствени обекти западно от село Нанкун в района на Гуанджоу в Южен Китай.

Интервюираните на възраст между 23 и 60 години казват, че работят средно по 12 часа, което не включва почивки за обяд и вечеря.

Те казаха, че обикновено работят шест до седем дни в седмицата.

Кодексът за поведение на Shein за неговите доставчици гласи, че работниците не трябва да работят повече от 60 часа седмично, включително извънреден труд.

Работниците също така твърдят, че заплатите им почти не са се променили от първото разследване и варират между 6000 и 10 000 юана на месец (771 евро до 1283 евро на месец).

Public Eye казва, че основната заплата за работниците след приспадане на заплащането за извънреден труд е 2400 юана (308 евро).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии