1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Защо акциите на Tesla са толкова по-евтини днес

Финанси

Една акция днес струва една трета от това, което е струвала преди ден

Този път борсите очакват цената на акциите на Tesla да падне, но не заради нещо, което Илон Мъск туитна за търсенето на електрически превозни средства с функции за „пълно самоуправление“, актуализации на SpaceX или съдебната му битка с Twitter.

Компанията за електрически автомобили завърши сплита на акциите 3 към 1 след затварянето на борсите в сряда. Така че една акция днес струва една трета от това, което е струвала преди ден. Tesla затвори около 891 долара за акция в сряда, което означава, че трябва да отвори около 300 долара в четвъртък сутринта, казва CNN.

Tesla одобри сплита (разделянето) през юни, второто подобно разделение през последните две години. Но преди да започнете да празнувате как една акция на Tesla сега е „по-евтина“, имайте предвид, че нищо не се променя в големината на оценката на комапнията.

Компанията все още струва повече от 930 млрд. долара след разделянето. Акциите продължават да се търгуват при висок коефициент от повече от 70 пъти прогнозите за печалбите за 2022 г. — огромна премия спрямо оценките на традиционни автомобилни компании като Ford, General Motors, Volkswagen и Toyota .

И акциите все още падат с около 15% тази година, тъй като инвеститорите се притесняват от нарастващата конкуренция на пазара на електрически автомобили от традиционните производители на автомобили.

Единственото нещо, което се промени при разделянето на акциите, е, че съществуващите инвеститори вече притежават три пъти повече акции на Tesla, търгуващи се на една трета от цената, на която приключиха в сряда.

Това включва Мъск, най-богатият човек в света с нетна стойност от около 264 млрд. долара, според Forbes. Мъск все още притежава приблизително 15% от акциите на Tesla.

Компаниите с високи цени на акциите често сплитват своите акции, за да направят цената на една акция по-достъпна за отделните инвеститори. Обосновката е, че някои инвеститори може да са по-склонни да купят акция, ако се търгува на по-ниска цена.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии