Закон за криптоактивите ще регулира пазара у нас

Финанси

Инициативата идва в отговор на влизащия тази година в сила европейски Регламент за пазарите на криптоактиви (MiCa)

 

Министерството на финансите е изготвило проект на Закон за пазарите на криптоактиви, с който да се уреди търговията с този тип инструменти. Инициативата идва в отговор на влизащия тази година в сила европейски Регламент за пазарите на криптоактиви (MiCa), който България трябва да транспонира, пише БНР.  

Според документа, публикуван за обществено обсъждане от министерството на финансите, става ясно, че целта на този закон е:

  1. Осигуряването на защита на интересите на държателите на криптоактиви и клиентите на доставчици на услуги за криптоактиви;
  2. Обезпечаването на условия за развитие на прозрачен и ефективен пазар на криптоактиви;
  3. Поддържане на стабилност, прозрачност и доверие на пазара на криптоактиви;
  4. Създаване на условия за подпомагане на иновациите и лоялната конкуренция в областта на пазарите на криптоактиви.

Комисията за финансов надзор осъществява надзор по спазване на изискванията на този закон.  

"От доста време всички колеги, които работим в тази сфера чакахме да излезе този законопроект, защото той на практика е в изпълнение на задълженията, които нашата държава има по повод на регламента MiCa. Той също влезе в сила сравнително скоро и предвижда всяка една държава членка, вкл. и България да предвиди надзорните органи, които ще се занимават с тази материя и които ще регулират криптопазарите оттук насетне", каза  адв. Гинка Христова, специалист по дигитално право, председател на Международен Правен Център пред БНР. 

 

Адв. Христова посочи, че до момента не е имало регулация на криптовалутите, а се е изисквала само регистрация в НАП, която е във връзка със задълженията по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Там е съществувала частична регулация, но само в тази сфера.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст