Сгреши ли Джером Пауъл, като не намали лихвите?

Финанси

Глобалните фондови пазари се сриват

 

Джером Пауъл, може би най-могъщият човек в световната икономика и председател на Федералния резерв на САЩ (ФЕД), изплаши световните пазари и предизвика рязко разпродажба на акции по света, пише Telegraph.

Германските, френските и италианските борсови индекси се понижиха с поне 1%, а британският FTSE 100 падна с 0,7% в началото на петък. По-рано фондовият пазар в Токио затвори със спад на Nikkei, който беше описан като "исторически лош".

Това предполага, че някакъв балон на борсата е на път да се спука. Подкрепени от силните потребители в САЩ, големите разходи във Вашингтон и мечтата за бъдеще, задвижвано от изкуствен интелект (AI), фондовите пазари отбелязаха рекордно представяне от началото на годината.

Снимка: Reuters

Инвеститорите изглеждаха уверени, че Пауъл, управителят на Федералния резерв, може да предизвика този неуловим икономически феномен: меко приземяване.

Това е пазарен жаргон за способността за безболезнено справяне с кризата на разходите за живот чрез повишаване на лихвените проценти, за да се укроти инфлацията, без да се потопи икономиката в рецесия.

Но почти за една нощ тази увереност се изпари.

Американските акции също паднаха в четвъртък вечерта, водени от технологичните акции, като това продължи и в петък в Европа.

Тази поредица от лоши икономически данни съвпадна с решението на Пауъл да запази лихвените проценти на 5,5% на срещата на ФЕД.

 

„Не очаквах акциите да паднат толкова много. Това вероятно е така, защото има опасения, че икономиката на САЩ ще се срине“, коментира Кийоши Ишигане, анализатор в Mitsubishi UFJ Asset Management.

Работните места

Пазарният смут беше причинен от две категории икономически данни, съсредоточени около работните места. Първата точка беше почти едногодишен връх в броя на американците, които за първи път подават молби за обезщетения за безработица.

Първоначалните молби за безработица са се увеличили с 14 000 до 249 000 през последната седмица на юли. Това е най-високото ниво от август миналата година и малко над очакванията на анализаторите.

Оливър Алън от Pantheon Macroeconomics казва, че това може да е началото на тревожна тенденция.

Вторият важен момент се отнася до внимателно наблюдаваното проучване на производителите, което показа свиване на активността за четвърти пореден месец през юли.

Шокът беше съсредоточен около барометъра на работните места, който предполага, че настоящата среда е най-лошата от средата на пандемията. Производственият индекс ISM падна до 43,4 през юли от 49,3 през юни. Всичко под 50 предполага свиване.

„Спадането на индекса на заетостта ще засили опасенията, че Фед закъснява с започването на облекчаване на паричната политика“, коментира Томас Райън от Capital Economics.

Сгреши ли Пауъл?

Мат Бризман от Hargreaves Lansdown казва, че Пауъл може да е закъснял за намаляване на лихвите, тъй като постоянно високите разходи по заемите внезапно натежават върху икономиката.

„Сега има опасения, че сценарият за меко кацане, прогнозиран за по-голямата част от годината, може да се окаже празна мечта за Федералния резерв, който може да е пропуснал възможност да предотврати икономическо забавяне, като не предприеме действия по отношение на лихвените проценти“, Бризман казах.

Това е препратка към загубата на доверие във Фед. За известно време инвеститорите биха се радвали на добри новини, които повишават цените на акциите, но също така биха се радвали на лоши новини, защото те увеличават шанса за намаляване на лихвения процент от Фед, което също повишава цените на акциите.

Но това отношение се промени.

Джим Рийд от Deutsche Bank отбелязва, че сега финансовите пазари очакват Фед да намали лихвите с 1,75% през следващата година, „темпо, което сме виждали само при рецесии през последните цикли“.

Всичко това предполага, че финансистите смятат, че Пауъл е направил сериозна грешка, като е отказал да намали лихвите в края на юли.

С обичайното си спокойно поведение шефът на Фед каза уверено, че регулаторът ще започне да намалява лихвите през следващите месеци.

„Тъй като пазарът на труда се охлажда и инфлацията се забавя, рисковете за нашите цели за заетостта и инфлацията продължават да се движат към по-добър баланс.“ „Икономиката наближава точката, в която би било подходящо да се намали основният лихвен процент“, отбеляза Пауъл.

Тази точка обаче може да наближава много по-бързо, отколкото очаквате.

Рийд от Deutsche каза, че има „определено забавяне“ на пазара на труда от миналата година, като средната стойност за три месеца вече е 177 000, най-ниското ниво от януари 2021 г. Очаква се безработицата да остане на 4,1%. Всяка голяма негативна изненада може да предизвика нови разпродажби на фондовите пазари.

Междувременно технологичните титани се движат.

Корпоративните данни в четвъртък показаха, че продажбите на iPhone са паднали до най-ниското си ниво от три години, удряйки акциите на Apple.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст