Русия обмисля легализиране на криптовалутите за глобални плащания

Финанси

През 2022 г. Руската централна банка предложи да се забрани използването на крипто за трансакции, позовавайки се на заплахи за финансовата стабилност

 

Русия обмисля да легализира използването на криптовалута за международни плащания, тъй като страната е изправена пред продължаващия финансов натиск от страна на западните санкции, съобщава CNBC.

Държавната дума, която е долната камара на руския парламент, ще разгледа във вторник закон, който разрешава извършването на международни плащания чрез криптовалути, заяви във вторник Елвира Набиулина, управител на руската централна банка. 

„Днес Държавната дума разглежда закон, който позволява извършването на разплащания в криптовалути в рамките на експериментален режим“, заяви Набиулина, говорейки в Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, според държавната информационна агенция РИА Новости. 

Руската централна банка също сама се стреми да пренася пари през границите с помощта на криптовалути, като нейният ръководител заяви, че разплащанията, базирани на криптовалути, ще се осъществяват преди края на 2024 г. 

 

„Вече обсъждаме условията на експеримента с министерства и ведомства, с бизнеса и очакваме първите такива плащания да се случат преди края на тази година“, каза тя.

Ангажиментът на централната банка да използва криптовалутите като метод за трансгранични плащания бележи обрат в сравнение с предишната позиция на регулатора по отношение на технологията.

През януари 2022 г. Руската централна банка предложи да се забрани използването на крипто за трансакции, както и добивът на цифрови валути, позовавайки се на заплахи за финансовата стабилност, благосъстоянието на гражданите и суверенитета на паричната политика.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст