Проучване: Цифровите валути на централните банки нарастват

Финанси

Това е част от глобалния стремеж на властите да реагират на намаляващото използване на пари в брой

 

Общо 134 държави, представляващи 98% от световната икономика, вече проучват цифрови версии на своите валути, като почти половината от тях са в напреднал стадий, а пионери като Китай, Бахамските острови и Нигерия започват да наблюдават засилено използване, предава Reuters. 

Проучването на базирания в САЩ мозъчен тръст Атлантически съвет показва, че всички държави от Г-20 вече проучват цифровите валути на централните банки (CBDC), както са известни, и че общо 44 държави ги използват пилотно.

Това е повече от 36 преди година и е част от глобалния стремеж на властите да реагират на намаляващото използване на пари в брой и заплахата за техните правомощия за печатане на пари от страна на биткойн и „големите технологии“. 

Джош Липски и Ананя Кумар от Атлантическия съвет заявиха, че едно от най-забележителните развития през тази година е значителното увеличение на CBDC на Бахамите, Ямайка и Нигерия - единствените три държави, които вече са ги въвели.

В Китай, където се провежда най-голямата пилотна схема в света, използването на нейния протип e-CNY се е увеличило почти четирикратно и според официални лица трансакциите са достигнали 7 трилиона юана (987 милиарда долара). 


„Съществуваше мнение, че страните, които са стартирали CBDC, са имали ниска или никаква употреба, но през последните месеци видяхме истинско навлизане“, каза Липски.
„Моята прогноза е, че след една година PBOC (Китайската централна банка) ще бъде близо до пълното въвеждане“, добави той. 

 

Други големи постижения са стартирането от Европейската централна банка на многогодишен пилотен проект за цифрово евро и присъединяването на САЩ, които дълго време се бавеха с въвеждането на цифров долар, към трансграничен проект за CBDC с шест други големи централни банки.

Въпреки това Липски подчерта, че това е една от страните, в които опасенията за неприкосновеността на личния живот и други проблеми, свързани с CBDC, са най-силно изразени.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст