1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Финансисти: Предимствата на еврото са безспорни, от нас зависи да се възползваме

Финанси

Такова е мнението на бивши финансови министри от последните 20 години насам

Предимствата за еврото са безспорни. Положили сме много усилия, за може левът да стане част от ERM II.

Ние започнахме да се подготвяме за еврото преди Хърватия. Но вървим много бавно и Хърватия ни изпревари,  Това коментира бившият финансов министър Владислав Горанов, по време на конференция посветена на членството на България в еврозоната, организирана от dir.bg. 

Снимка: btvnovinite.bg
Колкото по- бързо влезем в еврозоната, толкова по- бързо ще започнем да участваме в правенето на монетарна политика, каза още той.

Снимка: Ладислав Цветков

Според друг бивш финансов министър - Пламен Орешарски, пред страната ни се открива възможността да напредва. За крайните песимисти спрямо еврото мога да кажа, че ние неформално приехме еврото още 1997 г.когато влязохме във валутния борд и приехме за резервна валута марката, разбирайте еврото.

За еуфоричните поддръжници на еврото ще кажа, че приемането на еврото не ни прави автоматично по- богати, а ни дава възможност да станем по- богати, обясни Орешарски.

Неговото мнение сподели и финансистът и екс зам.-финасов министър Любомир Дацов. Еврозоната не е лекарство, тя е възможност, каза той. Тя е трамплин за тези, които искат да вървят напред. От нас зависи дали ще вървим напред, добави Дацов.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му за първи път ключовите институции по този въпрос са на едно мнение относно това, че е крайно време да приемем еврото. 

Според бившия финансов министър Милен Велчев, през последните седмици еврото показа силата си. Еврото доказа, че ще продължава да съществува като втора световна валута, каза той.

Снимка: btvnovinite.bg
Влизането в предверието на еврозоната беше трудната стъпка, сега само ни предстои да довършим започнатото, добави Велчев.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии