1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Пеканов: Цените и инфлацията в страните, приели еврото, не са се увеличили

По негови думи възможността за спекула е единствената опасност при приемането на еврото

Увеличение на цените на основните хранителни стоки, както и на инфлацията, не са били наблюдавани в останалите страни, които са приети вече в еврозоната. Това каза служебният вицепремиер Атанас Пеканов пред журналисти, след участието си в конференцията днес в София, организирана от Dir.bg

"Съществува риск да има спекула от страна на някои търговци по отношение на цените. Затова органите, които контролират това ще трябва да бъдат бдителни", допълни още Пеканов пред bTV. 

По негови думи това е единствената опасност при приемането на еврото и все пак предимствата за България в eврозоната доминират много над евентуалните рискове. Вицепремиерът уточни, че ако България стане част от еврозоната ще има повече доверие в страната ни, повишени инвестиции, повишена икономическа активност, намалени транзакционни разходи, институционална конвергенция, както и осветляване на доходите. 

Той допълни, че страната ни работи по трите важни закона, които трябва да се приемат, преди да влезе в Еврозоната. Те включват мерките срещу изпирането на парите - приет вече от Министерския съвет преди два дни. Работи се и по подобряване на Закона за БНБ, както и по някои подобрения в Застрахователния кодекс. В следващите дни МС ще излезе с решение и предложение към парламента по тези въпроси.

"Надяваме се парламентът да ги гласува", коментира още Пеканов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии