КЗК разреши на банката на Цветелина Бориславова да купи "Токуда Банк"

Финанси

"Токуда Банк" е учредена на 27 декември 1994 г.

 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши "Българо-американска кредитна банка" АД (БАКБ) да придобие пряк едноличен контрол върху "Токуда Банк" АД. Това съобщава Българската фондова борса, цитирана от БТА. 

Решението на КЗК е постановено във връзка с намерението на БАКБ за придобиване на 99,94% от капитала на "Токуда Банк" АД. 

Припомняме, че на 16 април през сайта на Фондовата борса БАКБ съобщи за постигнато споразумение с "Токушукай Инк." (TOKUSHUKAI INCORPORATED), в качеството му на продавач, за закупуването на 6 796 250 безналични поименни акции с право на глас, представляващи 99,94 на сто от капитала на "Токуда банк" АД. 

Тогава сделката беше поставена под условие до получаването на всички необходими регулаторни одобрения и разрешения от компетентните органи, едно от които е разрешението от КЗК.

 

"Токуда Банк" е учредена на 27 декември 1994 г. като акционерно дружество според Закона за банките и Търговския закон на Република България. Токуда Банк АД има пълен лиценз, който й позволява да извършва в страната и чужбина всички сделки от Закона за кредитните институции.

Българо-американската кредитна банка е учредена от Българо-американски инвестиционен фонд през 1995 г.

Тя получава пълен банков лиценз за кредитиране и предоставяне на голям брой други банкови услуги, с изключение на услуги по кредитни карти, сейфове и инвестиционно посредничество през 1998 година. През следващата година банката създава първата програма за кредитиране, която предоставя ипотечни кредити на частни лица.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст