Колко пари ви трябват, за да сте част от най-богатия 1% на земята?

Какъв е годишният доход на най-богатият 1% българи?

 

Колко пари трябва да печелите, за да бъдете сред най-богатите 1% хора на земята? Сумата варира в зависимост от това къде живеете, в зависимост от местните тенденции в заплатите. В някои области тези в най-добрия 1% трябва да правят над 1 милион долара на година, в други най-високият 1% от доходите е по-нисък. Ето колко при ви трябват в различните държави, по грфика на Visual Capitalist:

Клубът 1%

Снимка: istockphoto

На челните места в класацията застават малки страни като Монако или Люксембург, които имат изключително високи бариери за преминаване в клуба на богатите. 

Според тазгодишния доклад Монако води с 12,9 милиона долара. В момента повече от 30% от приблизително 38 000 жители на Монако са милионери.

 

Следва Люксембург с 10,8 милиона долара. Швейцария с 8,5 милиона долара си осигурява третата позиция.

САЩ е на четвърто място с 5,8 милиона долара. Въпреки че има най-много ултрабогати хора, високата база на населението на страната включва закона на средните стойности.

В Азиатско-Тихоокеанския регион Сингапур води групата с изискване от 5,2 милиона долара, докато Хонконг е втори с 3,1 милиона долара. Интересното е, че човек в Хонконг се нуждае от почти три пъти повече богатство, за да се присъедини към клуба от 1% в сравнение с някой в ​​континентален Китай.

 

Годишният доход на най-богатият 1% българи?

Снимка: iStock

По последни данни на БНР през 2021 г., годишният доход на 1% от най-богатите българи е бил 163 613 евро, или над 13 293 евро на месец. През 2020г., средният годишен доход на 50% от най-бедните българи е бил 2959 евро (5787 лв.), което е около 255 евро (498 лв. ) на месец. 

 

Богатите стават по-богати 

Снимка: istockphoto

Тази година най-богатият 1% от хората в света увеличиха благосъстоянието си с общо 42 трлн. долара, сочат данни на Oxfam. Милиардер печели приблизително 1,7 милиона долара за всеки долар ново глобално богатство, спечелено от човек в най-долните 90%. Състоянието на милиардерите се е увеличило с 2,7 милиарда долара на ден. Това идва в допълнение към десетилетие на исторически печалби.

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст