1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Колко пари са достатъчни на човек, за да живее комфортно?

Финанси
 

Резултатите покзват мнението на 8000 души в 33 страни по света на 6 континента

Десет милиона долара. Това е сумата, която повечето хора смятат за необходима, за да водят комфортен живот, освен ако не сте американец.

В скорошно проучване, проведено от университетски психолози в британските университети в Бат, Бат Спа и Ексетър, повечето хора посочват, че 10 милиона долара (малко над 19 млн. лева) са идеалната сума за водене на „комфортен живот“, казва Forbes.

Изследователите задали едни и същи въпроси на 8000 души в 33 страни по света на 6 континента. Мнозинството от хората в 86% от тези страни казват, че могат да „постигнат своя абсолютно идеален живот“ с 10 милиона долара или по-малко. (Въпросът се фокусира върху това колко пари биха сметнали за достатъчни, ако спечелят от лотарията.)

Сигурно сте чували приказката за лакомото око и как никога парите не са достатъчни, зашото хората имат „неограничени желания“.

Едно изключение от проучването показват хората в САЩ, където мнозинството от анкетираните хора казват, че ще имат нужда от поне 100 млн. долара или повече, за да водят идеален живот, като 31,7% (това е най-популярният отговор на американците) предпочитат да имат поне 100 млрд. долара.

За разлика от тях повече от 50% от хората, отговорили в Аржентина, Индия и Русия, казват, че биха искали 1 млн. долара или по-малко, за да водят комфортен живот.

Проучването установява, че „идеалите за ограничено и неограничено богатство не са свързани с разликите в икономическото развитие на отделните страни – вместо това хората, които искат повече или неограничени суми, обикновено са по-млади, живеещи в града, които ценят властта, успеха и независимостта."

Резултатите предполагат, че целите за ограничаване на богатството и растежа "всъщност могат да бъдат по-съвместими с човешките идеали и стремежи, отколкото обикновено се смята".

Това проучване е публикувано едновременно с изследвания на независима организация, която изучава неравенството във френското общество, L’Observatoire des Inégalités. Според нейното проучване за богат се счита човек, който трябва да има приходи от 3 903 долара на месец (7 490 лева).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии