Коя е крипотвалутата, свързана със собственика на Telegram Павел Дуров

Заради ареста на Дуров криптовалутата губи 2,7 милиарда долара

 

Обменният курс на свързаната с Telegram криптовалута Toncoin спадна с близо 14% веднага след новината за задържането на Павел Дуров във Франция, съобщава Investing.com.

Стойността на Toncoin падна, след като Дуров беше задържан на парижко летище по обвинение, че е позволил на наркодилъри и престъпници да работят в Telegram. Твърди се също, че арестът е свързан с обвинения, включващи поверителност на данните и нарушения на разпоредбите за криптовалута.

Какво е Toncoin?

Toncoin е блокчейн мрежа, първоначално създадена през 2018 г. от Telegram, популярното приложение за съобщения. По това време Telegram събра 1,7 милиарда долара частно финансиране, за да изгради своя нов блокчейн, който трябва да бъде конкурент на Ethereum. Ton е съкращение за The Open Network.

След като Telegram изостави Toncoin, разработчиците, които не са свързани с Telegram, поемат проекта. През 2021 г. стартира блокчейнът Toncoin и токена $TON.

За какво може да се използва токенът?

 

Плащане на такси за транзакции

$TON е единственият токен, който се приема за плащане на повечето транзакции в блокчейна Toncoin. Всеки, който използва мрежата Toncoin, трябва да плати $TON за обработка на транзакции, точно както потребителите на блокчейн Ethereum трябва да плащат $ETH такси.

Управление на Toncoin

$TON също се използва като токен за управление на блокчейна Toncoin. Всеки, който притежава $TON, може да участва в гласуването на предложения за бъдещето на мрежата.

Първото гласуване за Toncoin е проведено през февруари 2023 г., когато потребителите гласуват за замразяване на $TON. Резултатът от гласуването е, че близо 20% от предлагането на Toncoin е заключено за 4 години.

Залагане

Инвеститорите в Toncoin също могат да залагат своите $TON за валидиране на транзакции в мрежата. Блокчейнът използва подобен механизъм за валидиране на доказателство за дял като Ethereum и други големи мрежи.

Залагането за Toncoin в момента е достъпно директно в мрежата или чрез няколко големи крипто борси, включително Binance. Инвеститорите, които залагат $TON, печелят допълнителни токени като награда.

Цената

Цената на Toncoin падна с цели 25% в неделя, достигайки историческо дъно от 5,24 долара. Приложението Telegram е ключово за интегрирането на Toncoin в неговата екосистема, като Дуров е централна фигура в историята на токена и бъдещия растеж. Като такъв, неговият арест предизвика вълна от паника от продажби сред търговците на Toncoin.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст