1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Дефицитът в държавната хазна достигна 690 млн. лв. в края на март

Финанси

Разходите изпреварват приходите

Държавата продължава да харчи повече отколкото получава – ръстът на разходите значително изпрева този на приходите, става ясно от последните данни на финансовото министерсто

На база на предварителни данни и оценки се очаква дефицитът в края на март да е в размер 690 млн. лв. (0,4 % от прогнозния БВП). За сравнение, за първото тримесечие на 2022 г. бе отчетен излишък в размер на 294,7 млн. лв., което означава, че на годишна база бюджетното салдо за периода се влошава с около 1 млрд. лева, отчитат от ведомството. 

Продължава тенденцията от първите два месеца на годината ръстът на разходите (близо 27%) значително да изпреварва ръста на приходите (18%), което е основната причина за влошаването на бюджетната позиция спрямо предходната година.

Снимка: iStock

Държавната хазна излезе на червено още в самото начало на годината. За пръв път от 2015-та насам, бюджетът беше "на минус" още от  февруари. Дефицитът тогава възлизаше на 250 млн. лв.,

Снимка: iStock

Заради ръста на разходите за по-високи пенсии, облекченията за бизнеса заради скъпата енергия, както и  намаления ДДС, финансовото министертво алармира преди месец, че разходите растат прекалено бързо и призова за ограничаване на разходите и повишаване на приходите, така че дефицитът да се ограничи до 3% от БВП.

Финансовото министерство разписа серия от промени в данъчните закони, така че да ограничи харчовете. Сред предложенията са еднократно облагане на свръхпечалбите, ограничаване на плащанията в брой от 10 на 5 хиляди лв. и др. Предстои да представи проект за бюджет, който следващият парламент да разгледа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5