1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Тази страна ще прави планински заслони от изхвърлени кенчета

ESG

За целта ще са нужни около 200 000 кутийки

 

Словенската алпийска асоциация, най-голямата пивоварна в страната и други партньори ще събират изхвърлените алуминиеви кенчета, за да ги превърнат в планински заслони.

Металните кутийки ще се събират в продължение на една година в специални жълти контейнери на 16 места в Словения в рамките на проекта „Заслони за Белите върхове". Предвижда се изграждането на три такива заслона, пише "24 часа".

За постояването им ще са нужни около 200 000 кутийки или 1000 килограма алуминий, каза Урбан Кравбергер от пивоварната Лашко Юниън (Laško Union) при стартирането на проекта този месец.

Кенчетата ще бъдат преработени в алуминиеви листове, а строителството на първия заслон се очаква да започне през юни 2025 г. Той ще бъде изграден в планините над община Гозд Мартулек, Северозападна Словения, където вече има такъв, каза ръководителят на Словенската алпийската асоциация Йоже Рован. Местата за другите два заслона все още не са определени.

Основната идея на проекта е да се обновят съществуващите заслони в словенските планини, които са на 80-90 години. „Трите заслона ще задоволят сегашните нужди и много ще се радвам, ако проектът може да бъде повторен след време, защото има места, където няма заслони, и би било добре да изградим", каза Рован.

В проекта участват няколко компании, включително компанията за опаковки Слопак и металообработващите компании Талум, Импол и КОВ . 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии