1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Хората, изкачващи Еверест, ще трябва да носят екскрементите си със себе си

Хората, изкачващи Еверест, ще трябва да носят екскрементите си със себе си

Непал се опитва да се справи с нарастващия проблем с отпадъците и взима крути мерки

Тези, които се надяват да изкачат Еверест тази година, ще трябва да направят някои леки корекции в списъка си с опаковки, тъй като новите правила вече налагат алпинистите да носят екскрементите си със себе си от най-високия връх в света, в опит да се справят със замърсяването, пише CNN.

С екипировка, храна, допълнителен кислород, шерпи водачи и други, струва над 35 000 долара, за да се изкачите в планината.

Но най-високият връх в света има проблем с изпражненията, предизвикан от броя на посетителите и суровите условия в планината, които пречат на процеса на деградация.

Снимка: EPA

„Проблемът с човешките отпадъци на Еверест беше много лош“, каза Диуас Покхрел, първи вицепрезидент на Асоциацията на върховете на Еверест, пред CNN, добавяйки, че в най-високите точки на планината това „замърсява планинската среда“.

Без новите правила проблемът с изпражненията имаше голяма вероятност да се влоши: миналата година Непал даде рекордните 478 разрешителни за изкачване на върха. Потвърдено е, че дванадесет алпинисти са загинали в планината, докато други петима са официално изчезнали.

Джинеш Синдуракар от Непалската алпинистка асоциация каза пред CNN, че около 1200 души ще бъдат на Еверест този сезон.

„Всеки човек произвежда 250 грама (8,8 унции) екскременти на ден и те ще прекарат 2 седмици в по-високите лагери за изкачването на върха“, обясни Синдуракар, добавяйки, че на всеки алпинист ще бъдат дадени две торбички за изпражнения, всяка от които може да се използва шест пъти.

Чувалите съдържат химикали, за да втвърдят човешките отпадъци и да ги направят без мирис, каза Синдуракар, а селската община Khumbu Pasanglhamu в Непал ще издаде около 8000 торби този сезон.

Усилията за намаляване на въздействието на туризма върху Хималаите се засилиха, като 35 708 килограма отпадъци и пластмаси бяха премахнати от върхове, включително Еверест, Лхотце, Анапурна и Барунце, чрез инициатива, ръководена от непалската армия, според Himalayan Times.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии