Грета Тунберг в София - кой успя да се срещне с нея? (СНИМКИ)

Потребители на социалните мрежи споделиха снимки с екоактивистката

 

В последните дни се появиха информация и снимки в социалните мрежи, показващи, че екоактивистката Грета Тунберг е в София. Към момента не е известна целта на нейното посещение у нас. 

Появиха се обаче хора, които се срещнаха с нея по улиците на столицата и публикуваха кадри в социалните мрежи. Един от тях е Алексей Ротари. Той е роден в Дания, но живее във Великобритания. Посещава страната ни като турист, а разхождайки се в центъра на София, среща Грета Тунберг. Той публикува снимка от ул. "Цар Борис III" в центъра на столицата. 

Снимка: Alexei Rotari

Пред bTV Бизнес Новините той казва, че се я среща случайно на тиха улица, където няма почти никакви други хора. Грета била в компанията на 4-5 свои приятели. 

В социалната мреца Х също се появиха публикации от посещението на Грета Тунберг у нас. Според тях тя е била в района на НДК отново в компанията на свои приятели. 

Коя е Грета Тунберг? 

 

Тунберг е родена в шведската столица Стокхолм през 2003 г. Майка ѝ Малена Ернман е оперна певица, а баща ѝ Сванте Тунберг е актьор. За първи път научава за изменението на климата, когато е на осем години. Според баща ѝ, Сванте, когато е на 11 или 12 години, тя започва да страда от депресия, съобщава BBC.

„Тя спря да говори... спря да ходи на училище“, казва той.

По същото време е диагностицирана със синдрома на Аспергер, форма на аутизъм. През лятото на 2018 г., на 15-годишна възраст Тунберг организира първата „Училищна стачка за климата“ пред шведския парламент. Протестът е широко отразен, а стотици хиляди млади хора по целия свят се присъединиха към нейните стачки „Fridays For Future“.

Тунберг казва, че дъщеря му е станала „много по-щастлива“, след като е започнала да води кампания. Тя описва диагнозата си аутизъм като „суперсила“, която ѝ помага да мотивира протестите си.

„Да бъдеш различен е дар“, казва тя пред BBC. „Ако бях като всички останали, нямаше да започна тази училищна стачка“. Между 2019 г. и 2020 г. тя прекъсва обучението си за една година, за да се съсредоточи върху активизма, и става известна с пламенните си речи пред световни лидери. Тя напуска училище през лятото на 2023 г. и прекратява стачките си за климата в училище.

Тунберг е арестувана неколкократно за участието си в екологични протести по света и е глобявана от шведските съдилища.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст