5 факта, които трябва да знаете за екоактивистката Грета Тунберг

Ето къде е била забелязана

 

Екоактивистката Грета Тунберг беше в България. Това става ясно от пост на предприемача Хари Аничкин в социалните мрежи, както и от пост на Алексей Ротари, който посещава страната ни като турист, а разхождайки се в центъра на София, се среща случайно с активистката. Той публикува снимка от ул. "Цар Борис III" в центъра на столицата. 

"Грета Тунберг на "Дондуков" и "Будапеща"! Днес, 20.10.2024 г.!", пък написа в социалните мрежи Аничкин, като публикува обща снимка с шведската активистка.

Снимка: Хари Аначкин/Facebook

Към момента причината за посещението ѝ остава неизвестна. Въпреки това решихме да ви припомним коя е Грета и защо се превърна в световна сензация едва на 11 години. 

  1. Грета Тунберг е екологичен активист. Тя е родена в Стокхолм, Швеция, през 2003 г. Когато е на осем, започва да учи за изменението на климата, а на11-годишна възраст Грета се чувства толкова тъжна за изменението на климата, че временно спира да говори!
  2. Грета има синдром на Аспергер, състояние, което засяга начина, по който хората се социализират. Но Грета гледа на състоянието си като нещо положително, наричайки го своя „суперсила“! Тя казва, че това ѝ помага да вижда света в черно и бяло и че няма „никакви сиви зони, когато става въпрос за изменението на климата“.
     
  3. През август 2018 г. Грета реши да предприеме действия. Вместо да отиде на училище, тя прави голяма табела с надпис „УЧИЛИЩНА СТАЧКА ЗА КЛИМАТА“ и спокойно сяда пред шведския парламент. Нейната цел? Да накара политиците да обърнат внимание и да действат, за да спрат глобалното затопляне.
  4. Откакто стачката започна, животът на Грета се превръща във вихрушка! Тя изнася вълнуващи речи пред политици, пред Европейския парламент, парламента на Обединеното кралство, пред протестиращи и еко активисти. Дори е номинирана за Нобелова награда за мир!
  5. Грета посочи Роза Паркс, активистката за граждански права, като едно от най-големите си вдъхновения. През 50-те години на миналия век около Роза се формира движение за граждански права, което подобрява живота на милиони афро-американци.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст