Европейските реки и езера са замърсени с химикали, питейната вода е в опасност

Тревожен доклад разкрива сериозни проблеми с водоемите на Европа

 

Само 37% от езерата и реките в Европа отговарят на критериите за добро екологично състояние и над две трети са засегнати от прекомерни нива на химически замърсители, предупреждава Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) в доклад.

Освен това почти една четвърт от подземните води, които доставят две трети от питейната вода в Европа, не успяха да достигнат законовия праг за добро химично състояние, като нитратите и пестицидите от селското стопанство са отговорни за значителното замърсяване.

ЕАОС заключи, че Европа е изправена пред „сериозни предизвикателства пред сигурността на водата“ – предупреждение, което идва осем месеца след като Европейската комисия отложи планирана инициатива за водоустойчивост, предназначена да се справи с нарастващия воден стрес, който според екологичния надзор на ЕС сега засяга 20% от ЕС територия и 30% от нейното население.

 

„Въпреки че тези статистики са тревожни, те дори не дават пълната картина, тъй като се оценява само спрямо ограничен и остарял списък от замърсители“, каза Сара Йохансон, специалист по предотвратяване на замърсяването на водата в Европейското бюро по околна среда.

Съгласно Рамковата директива за водите (РДВ) на ЕС от правителствата се изисква да гарантират всички повърхностни и подземни води да постигнат добро състояние по отношение както на химическото замърсяване, така и на здравето на екосистемите до 2027 г.

Зелените групи реагираха, като удвоиха призива към изпълнителната власт на ЕС да гарантира, че съществуващото законодателство се прилага, включително нови изисквания в Закона за възстановяване на природата.

„Възстановяването на най-малко 25 000 км реки до тяхното свободно течащо състояние не е просто екологична необходимост: това е ангажимент към биоразнообразието и нашето бъдеще“, каза Андрас Кролоп, ръководител на политиката за биоразнообразието в The Nature Conservancy Europe, като се позовава и на ООН договор, който е предмет на глобална среща на върха този месец. 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст