Дарина Сотирова: Няма лаборатория, която да изследва състава на храните у нас (ВИДЕО)

По думите й хранителен продукт може да бъде изследван само за наличие на определени замърсители

 

Дарина Сотирова напуска корпоративния свят, за да се впусне в предизвикателството да създава натурален продукт у нас - дъвки Шен, направени от дървесна смола. Разказва какви са предизвикателствата пред това да започнеш от нулата създаването на екологично чист продукт у нас. 

"Лесно е, когато имаш идея. Има и хиляди трудности. Някои са отчайващи - абсурдни регулации, тромава и бавна система и за съжаление тя е много назад откъм всички иновативни неща, които се случат откъм храна, добавки", казва Дарина.  

По думите й има нужда от намаляване на административната тежест за производителите.

"Мисля, че е добре да се случват повече неща от регулиращия орган, а не да минаваш през много на брой институции, проверки лаборатории, а по-скоро да се случва на едно място всичко". 

Докато обикаля разнични институции, установява, че няма лаборатория, в която може да занесе продукт и да получи информация какво е неговото съдържание. По думите й определена храна може да бъде изследвана само за наличие на замърсители. 

Налага се да изпрати своя продукт в чужбина и да получаи нужната информация за неговия състав.

Качествен продукт, но и икономически обоснован 

Дарина споделя, че невинаги е лесно да намери съмишленици, когато опитва да предложи своя продукт в търговската мрежа. Но има и такива, които сами я търсят, привлечени от качествата на продукта и идеята за устойчив бранд.

"Всеки търговец гледа финансовата страна на нещата. Колкото и етичен и екологичен бранд да си създал, търговците гледат и икономическата страна на нещата", казва Дарина.  Каварна, Свищов, Велико Търново са част от градовете, в които се предлагат Дъвки Шен. 

Как е организиран производственият процес

Сотирова е поела малка част от производствения процес, но основно работи на ишлеме с фирма, която произвежда дъвките. Освен тях, тя прави и бонбони без захар, с изцяло растителен състав.

Дарина разкрива още детайли около производствения процес. "Трябва да натрупаш опит в това как се прави един хранителен продукт. Ако трябва да се правят различни опити откъм вкус, рецепта, има много дълъг период на тестване. Става въпрос за големи машини, които работят на голям капацитет и всяка една промяна на вкуса изисква много голямо количество суровини". 

 

"Предстои да пуснем дървка с пробиотик. Дъвковата основа може да бъде преносител на различни нутриенти и да бъде допълнителна грижа. Първата такава дъвка реших да бъде за здравето на зъбите и венците. Тя е направена със специален щам пробиотик, който населява венеца, както и с витамини и минерали, които обогатяват слюнката и спомагат за реминерализацията на зъбния емайл", казва тя. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст