Какви са опасностите от обществените Wi-Fi мрежи?

Киберсигурност

Как да останем защитени на обществени места?

 

В дигиталната ера, в която живеем, безжичният интернет е нещо, което приемаме за даденост. Независимо дали сме в кафене, на летище или в библиотеката, обществените Wi-Fi мрежи ни осигуряват удобство и свързаност навсякъде. Но колко безопасно е наистина да ги използваме?

Снимка: iStock

Въпреки комфорта, който предоставят, обществените Wi-Fi мрежи крият сериозни рискове за киберсигурността ни. Липсата на достатъчна защита може да направи личната информация леснодостъпна за хакери и недобронамерени лица. Затова е важно да разберем опасностите и да предприемем мерки, които да ни защитят.  Ето няколко съвета как да се предпазим от WeTech:

Защо обществените Wi-Fi мрежи са рискови?

Незащитени мрежи

 

Много обществени Wi-Fi мрежи нямат криптиране, което означава, че информацията, която изпращаме и получаваме, може да бъде лесно "прихваната" от трети лица. Дори в защитени мрежи с парола, много потребители използват една и съща връзка, което увеличава риска.

Хакерски атаки

Снимка: iStock

Сред най-големите заплахи е т.нар. атака „Man-in-the-Middle“ (MitM). Тук хакерът се намесва в комуникацията между вашето устройство и Wi-Fi рутера, като прихваща и манипулира данни. По този начин злонамерени лица могат да получат достъп до лична информация, като пароли, банкови данни и други.

Фалшиви Wi-Fi мрежи

Снимка: istockphoto

Често срещана практика е създаването на фалшиви мрежи с име, подобно на легитимна мрежа, например „CafeFreeWiFi“ или „Airport_WiFi“. Потребителите, без да подозират, се свързват с тях и предоставят личните си данни директно на хакерите.

 

Зловреден софтуер

Снимка: iStock

Обществените мрежи могат да бъдат използвани за разпространение на зловреден софтуер. Ако устройството ви не разполага с подходяща защита, хакерите могат да инсталират вредни програми, които след това да следят активността ви или дори да поемат контрол над устройството.

Как да се предпазим?

Използвайте VPN 

Един от най-сигурните начини да се предпазите при използване на обществен Wi-Fi е чрез виртуална частна мрежа (VPN). VPN криптира целия интернет трафик между вас и интернет, което прави достъпа на трети лица до данните ви почти невъзможен.

 

Деактивирайте автоматичното свързване с Wi-Fi мрежи

Много устройства имат настройка, която автоматично се свързва към всяка налична Wi-Fi мрежа. Деактивирането на тази опция ще предотврати случайно свързване към опасни или фалшиви мрежи.

Използвайте само HTTPS уебсайтове 

Когато сърфирате в интернет, проверявайте дали сайтът, който посещавате, използва защитен протокол (HTTPS). Това може да бъде потвърдено чрез символа на заключена катинар в адресната лента на браузъра. HTTPS криптира комуникацията между вас и уебсайта, което допълнително защитава вашите данни.

 

Избягвайте онлайн банкиране и чувствителни дейности

Най-добре е да избягвате достъпа до чувствителни услуги като онлайн банкиране, пазаруване с кредитни карти и достъп до лични акаунти, когато използвате обществена мрежа. Ако все пак е наложително, уверете се, че сте свързани чрез VPN или използвате мобилната си мрежа вместо обществената Wi-Fi.

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

 Позиция на България и активна роля на институциите по Доклада „Драги“ поиска бизнесът на експертна дискусия БГ Бизнес

Позиция на България и активна роля на институциите по Доклада „Драги“ поиска бизнесът на експертна дискусия

Green Transition Forum и БФИЕК събраха представители на правителството и бизнеса за експертен разговор по предложенията в Доклада и перспективите пред българската икономика

Бизнес Видео Подкаст