1 USD
1.84913 BGN
Петрол
112.55 $/барел
Bitcoin
$29,280.8
Последвайте ни
1 USD
1.84913 BGN
Петрол
112.55 $/барел
Bitcoin
$29,280.8

Финансовата инспекция потвърди множество нарушения в ЕРП-тата

БГ Бизнес
 

Компаниите са предоставяли услуги на свързани дружества и нарушавали закона за обществените поръчки

Държавната финансова инспекция потвърди множество нарушения след проверката на електроразпределителните дружества. Без изключение и трите ЕРП-та са възлагали дейности и услуги на свързани дружества, нарушавайки Закона за обществените поръчки.

Инициатор на проверката беше тогавашният икономически министър Делян Добрев и проучването започна в средата на февруари.

Собствениците на Енерго Про (което преди продажбата беше Е.ОН) са в закононарушение, след като инспекторите установили, че не са проведени 10 процедури за обществени поръчки за над 35 милиона лева. По този начин възложителят нарушава основните принципи за публичност и прозрачност при разходването на средства за дейност от обществено значение. Поръчки за близо 2 милиона лева са възложени без обявление.

През 2011 и 2012 енергодружеството с централа във Варна е възложило на свързани дружества услуги и доставки за 60 милиона лева.

При „ЕВН България Електроразпределение" финансовите инспектори са установили 5 случая на непроведени обществени поръчки на стойност над 300 хиляди лева. Автомобили с висока проходимост за над 400 хиляди са купени чрез договаряне, което също е нарушение.

"ЕВН България Електроразпределение" е възлагало дейности за услуги на свързаното предприятие ЕVN AG Austria без провеждане на процедури за обществени поръчки. Така през 2011 г. и 2012 г. Между двете дружества са сключени договори за 4.5 млн. лева.

Данните за ЧЕЗ бяха обявени през февруари - непроведените процедури за обществени поръчки са три - за 350 хиляди лева. През 2011 г. "ЧЕЗ Разпределение България" АД е възлагала дейности за доставки и услуги на дъщерното си дружество „ЧЕЗ България" ЕАД без провеждане на процедури за обществени поръчки. Така през 2011 г. са платени 54 142 336 лв. за услуги, предоставяни от „ЧЕЗ България" ЕАД и 4 934 552 лв. за доставки, осъществявани също от от „ЧЕЗБългария" ЕАД.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи за bTV, че всички данни, които Финансовата инспекция предостави на прокуратурата, ще бъдат приобщени към материалите по образуваните наказателни производства.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии