1 USD
1.9113 BGN
Петрол
94.92 $/барел
Bitcoin
$23,091.7
Последвайте ни
1 USD
1.9113 BGN
Петрол
94.92 $/барел
Bitcoin
$23,091.7

КНСБ: Пазарът на труда няма да може да поеме повече от 100 хил. украинци

Мнение

Икономическата ситуацията не предразполага към инвестиции и разширяване на бизнеси, посочват от синдиката

В случай, че украинците в трудостпособна възраст, които влязат в страната в следващата седмица, надхвърлят 100 000 души това би затруднило пазара на труда, тъй като в наличните свободни работни места са по-малко. Това заяви главният експерт “Пазар на труда миграция и мобилност“ в КНСБ Атанаска Тодорова.

Тя каза още, че икономическата ситуацията, несигурността в страната и в света като цяло не предразполага към инвестиции и разширяване на бизнеси. Напротив, свидетели сме на затваряне на микро и малки бизнеси, дори и заради цените на енергията и горивата.   

В края на февруари, или само няколко дни след началото на войната в Украйна председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев, заяви, че бизнесът у нас може да приеме поне 200 хил. работници идващи от Украйна.

„Ако 43 000 влезли украинци в страната, след началото на военния конфликт всички или поне половината  започнат работа, това по-скоро би благоприятствало българската икономика и работодателите, които изпитват недостиг на работна сила“, коментираха от КНСБ

„Основна пречка пред украинските бежанци за намиране на работа у нас ще бъде разминаването между желаната и възможната заетост, защото предлаганите работни места не са в големите градове, където бежанците си представят да живеят, а са в по-малките“, казва още Тодорова.

Като друг основен фактор, който ще затрудни позиционирането им на пазара на труда, ще бъде липсата на свободни места в детските заведения и училищата, които би трябвало да поемат децата им, допълват експертите.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Компания за печат на пари: Кризата поддържа високо търсене на банкноти

Coldplay
+7

Галерии