1 USD
1.85862 BGN
Петрол
110.688 $/барел
Bitcoin
$29,084.1
Последвайте ни
1 USD
1.85862 BGN
Петрол
110.688 $/барел
Bitcoin
$29,084.1

КНСБ настояват минималната заплата да не е под 730 лв.

БГ Бизнес

Близо 1 млн. души получават най-ниското възнаграждение

Минимална заплата от 730 млн. лв. е напълно постижима през тази година.

Това заяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров на Дискусионен форум "Достойна минимална работна заплата за ограничаване на евтиния труд", организиран от синдиката, предаде БТА.

Миналата седмица пред bTV вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че се очаква в бюджета за 2022 г. да бъде заложено минимално възнаграждение от 710 лв.

Според Димитров такъв размер на минималното възнаграждение би бил компромис между исканията на синдиката и предложението на правителството. От синдиката предложиха в края на миналата година МРЗ да бъде 764 лв. за 2022 г.

Загуба на покупателна способност

Българите, работещи на минимална заплата през 2021 г., са загубили един процент от покупателната си способност. За първи път от 2011 г. насам хората, които работят за минимално възнаграждение у нас, губят покупателна способност, посочиха Пламен Димитров и директорът на Института за социални и синдикални изследвания на синдиката Любослав Костов.

Сънародниците ни на минимална заплата могат да си позволят най-малко количество малоценни стоки, сравнено с останалите европейски граждани, те могат да си купят най-малко стоки като хляб.

Малоценната стока се характеризира с това, че при нарастване на доходите тяхното търсене намалява, а при намаление на доходите тяхното търсене нараства. 

"Нетният размер на минималната заплата в България трябва да е 350 евро, за да имаме нетната покупателна способност на гражданите на минимална работна заплата в Румъния", отбеляза Костов.

В момента над 870 000 души в България работят на заплата, която е до размера на минималната заплата или равна на нея, сочат данните на финансовото министерство, цитирани от Пламен Димитров.

Без работещи бедни

"Твърденията, че ръстът на минималната работна заплата ще унищожи работните места, които са по-малко продуктивни, като по този начин ще блокира работниците, по-специално нискоквалифицираните при намирането на работа, отдавна не се потвърждават", заяви Пламен Димитров.

Според Пламен Димитров и Любослав Костов искането на КНСБ минималната заплата да стигне заплатата на издръжка, така че да няма работещ беден, е стратегически въпрос, въпрос от политическа значимост за бъдещето на демократичния процес.

"Ако работещите не връзват двата края, значи нещо не е наред", заяви Пламен Димитров.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии