1 USD
1.92163 BGN
Петрол
96.18 $/барел
Bitcoin
$22,802.6
Последвайте ни
1 USD
1.92163 BGN
Петрол
96.18 $/барел
Bitcoin
$22,802.6

ВЕИ-централите и работодателите взаимно се винят в некомпетентност и лъжи

БГ Бизнес
 

Трябва да се преразгледа проектът за интерконекторната връзка между България и Гърция, съветва експерт

Бизнесът в България в момента плаща най-високата добавка за задължение към обществото чрез сметките за ток и Комисията за енергийно и водно регулиране призна този факт. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той напомни, че добавката беше увеличена с 15-20% за индустриалните потребители на ток от август тази година. Цената на тока и съответно на добавката може да се намали и ние направихме предложения как да стане това, каза още Велев.

„Има подмяна на диалога – четири работодателски организации, които са представителни само по Кодекса на труда, се опитват да изземат общественото внимание чрез некомпетентно говорене. Това обяви Меглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация. По думите й тези организации се опитват да блокират започнатата реформа и либерализацията на пазара в енергетиката. Тя извади графики и данни, които сочат, че в България токът е най-евтин сред държавите от ЕС.

Във всяко изречение (на Меглена Русинова) имаше лъжа или грешка, контрира Велев. Той обяви, че са спекулации и твърденията, че работодателските организации искат одържавяване или национализация на американските централи "Марица" 1 и 3. Те искали да се намери инвеститор за тях.

В разговора се включи и бившият директор на „Булгартранзгоз” Иван Дреновички. Той поздрави работодателските организации, че са провокирали дебат за състоянието и бъдещето на сектор енергетика.

Дреновички предупреди, че е заложен капан в договора за „печално известния” интерконектор между България и Гърция. Проблемът се криел във факта, че в договора е включена една италианска компания, купена от френска компания, която няма газ. Така е структуриран проектът през 2009 г., уточни експертът. Дреновички съветва да се преразгледа договора, за да не се окаже твърде скъп за България.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Нова бионична ръка се актуализира с различни жестове без да има нужда от настройка

Coldplay
+6

Галерии