Плодовете и зеленчуците спряха сезонното си поевтиняване

БГ Бизнес

Цената на оранжерийните домати се повишава с 4,2 на сто до 1,48 лв./кг, а на краставиците - 3,5 на сто до 1,17 лева

Плодовете и зеленчуците на пазара спряха да поевтиняват, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за цените на хранителните стоки на едро. Индексът на тържищните цени се повиши в петък до 1,295 пункта, докато преди седмица беше 1,274 пункта, което е най-ниското ниво за тази година.

Цената на оранжерийните домати се повишава с 4,2 на сто до 1,48 лева за килограм. Доматите от внос поевтиняха с 1,2 на сто до 1,26 лева. Оранжерийните краставици поскъпват през тази седмица с 3,5 на сто до 1,17 лева.

Зелето се продава на едро по 0,38 лева за килограм. Цената на картофите се задържа 0,65 лева. Морковите се търгуват по 0,80 лв./кг. Салатите поскъпват с 20,9%, до 0,52 лева бройката.

Ябълките поскъпват с 2,9% и се продават по 1,40 лева за килограм. Цената на черешите се качва с 10,8 на сто до 2,35 лева за килограм. Прасковите се търгуват на едро по 1,20 лева, а кайсиите поевтиняват с 9,6 на сто, до 1,51 лв./кг. Цената на лимоните се повишава с 3,9 процента средно, до 2,66 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 1,1% и се продава средно по 5,68 лв./кг, а кашкавалът, тип „Витоша", - средно по 10,64 лв./кг.

Олиото поевтинява с 2% и се продава по 1,94 лева за литър. Каймата се продава по 4,93 лева за килограм. Захарта се търгува по 1,34 лева. Брашното, тип „500", се купува по 0,86 лева за килограм. Зрелият фасул се продава по 4,16 лв./кг. Яйцата се търгуват по 0,17 лева за брой на едро.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст