1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)

БГ Бизнес
 

Вицепремиери получили сигнали за 40-дневно отчитане

Кабинетът, чиято първа версия, подаде оставка след протести, провокирани от високите сметки за ток, започва проверка на ЕРП-тата за периода на отчитане.

„През уикенда, както и тази сутрин, получих няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток. Не мога да кажа дали това е истина в момента, но разпоредих да се провери веднага. Помолих и министър Петкова да се провери дали това е вярно, ако е вярно – защо се случва така”. Това е заявил вицепремиерът Томислав Дончев по време на заседанието на Министерски съвет в понеделник, показва стенограмата от него.

Енергийният министър теменужка Петкова също споделя, че е получила подобни сигнали. „Сега веднага задействам нещата, за да проверим как стои този въпрос и ще Ви докладвам”, обръща се тя към премиера Бойко Борисов.

„Извикайте ги. Защото вместо ритмично, така както е необходимо да си подават фактурите, когато стане един по-дълъг период, идват големи сметки, и то изведнъж веднага след Нова година… Вече един път това успя”, припомня министър-председателят.

„И по неизвестно каква причина това се случва винаги зимата, когато сметките са по-високи”, добавя Дончев.

Думата получава другият вицепремиер Меглена Кунева, която уточнява: „Това е директно свързано със Закона за защита на потребителите. Понеже това е директива, която по мое време в Комисията беше приета, съм запозната детайлно с процедурата.

Комисията за защита на потребителите трябва да бъде алармирана и на базата на Закона за защита на потребителите трябва да се върне нормалното положение. Това е договор, договор между потребители и ЕРП-тата”.

Борисов донарежда за финал на темата: „Вицепремиерът Кунева с Теменужка Петкова. Ако трябва, заедно срещнете се, обяснете им какво имат по договор и това не го допускайте, да не се получи повторно”.

С цялата строгост на закона

Председателят на парламентарната комисия по енергетика и бивш енергиен министър Делян Добрев (ГЕРБ) заяви, че е разбрал от медиите, че има опасения за превишаване на срока за отчитане на сметките за ток.

„Ако това е вярно, според мен е много голямо нарушение и трябва да се приложи цялата строгост на закона”, заяви той. „Според мен трябва още сега регулаторът да пусне писмо, с което да предупреди ЕРП-тата, че с оглед на предстоящите празници, трябва да имат предвид, че срокът за отчитане на електромерите не може да превишава 30 дни”, настоя Добрев.

Той обясни, че след празниците ДКЕВР и Комисията по енергетика в Народното събрание ще проверят дали има такива нарушения. „От името на комисия ще настояваме да се приложи цялата строгост на закона, ако има такива случаи, защото си спомняте, че това бе проблем и в края на 2012 г., когато пристигнаха фактури за 45-48 дни. Тогава хората с една сметка, трябваше да плащат две за електроенергия”, допълни бившият министър.

Обещание за традиционни фактури

ЧЕЗ ще отчита електромерите на своите клиенти в Западна България и през почивните дни на новата година - на 2, 3 и 4 януари, за да спази изискването срокът на отчитане да не надвишава 31 дни, съобщиха от компанията.

За целта са ангажирани 594 служители. От дружеството призовават клиентите да осигурят достъп до средствата за търговско измерване. В противен случай фактурата за ток ще бъде формирана на база но потреблението през аналогичен предходен период, съгласно Общите условия.

От EVN заявиха, че няма електромери на свои клиенти, които да са отчетени за период от 40 дни. „Напротив, близо 98% от почти 1,5 млн. електромери са отчетени в рамките на нормативно определения срок до 31 дни. Друг половин процент от електромерите са отчетени за 32 дни, основно поради лоши метеорологични условия, когато снеговалежи блокираха достъпа до отдалечени селища в планински райони на територията”, подчертаха от дружеството.

Те също увериха, че е създадена организация за отчитане на показанията на електромерите по редовен месечен график въпреки неработните празнични дни.

От ЕНЕРГО-ПРО още в понеделник са публикували съобщение, че отчетниците на компанията ще продължат да отчитат консумираната електроенергия по обичайния график и по време на почивните дни, като стриктно ще се спазва срокът за отчет в рамките на 31 дни.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец
  • Данък "Лихва" остава 8%

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии