1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Великобритания най-после разкри колко е похарчила за погребението на Елизабет II

Събитието беше последвано от 10-дневен национален траур

Министерството на финансите на Великобритания разкри, че погребението и опелото на кралица Елизабет II миналата година са стрували на британското правителство около 162 млн. паунда (около 200 млн. долара).

Снимка: instagram.com/theroyalfamily

Държавното погребение на покойния монарх, проведено на 19 септември, беше първото във Великобритания след това на бившия премиер Уинстън Чърчил през 1965 г., казва Daily Sabah. 

Снимка: Getty Images

Събитието, на което присъстваха световни лидери и високопоставени лица, беше последвано от 10-дневен национален траур, след като кралицата почина на 96 години на 8 септември след 70 години на трона.

Стотици хиляди хора бяха привлечени в лондонската „Уестминстър Хол“, за да се простят с най-дълго управлявалият монарх на Великобритания.

Снимка: Getty Images

Разходите бяха публикувани в четвъртък като част от писмено изявление до парламента.

Елизабет и нейният съпруг, принц Филип, бяха погребани в параклиса "Сейт Джордж" в замъка Уиндзор.

Снимка: Getty Images

Филип, който почина през 2021 г. на 99-годишна възраст погребението му да бъде по-скромно, а и то се проведе при строги правила за социално дистанциране по време на пандемията COVID-19.

Снимка: Getty Images

Последното кралско погребение преди това беше на майката на Елизабет, известна като Кралицата-майка, през 2002 г. Разходите по нейното погребение бяха оценени на около 5,4 млн. паунда.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5