1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Великобритания най-после разкри колко е похарчила за погребението на Елизабет II

Великобритания най-после разкри колко е похарчила за погребението на Елизабет II

Събитието беше последвано от 10-дневен национален траур

Министерството на финансите на Великобритания разкри, че погребението и опелото на кралица Елизабет II миналата година са стрували на британското правителство около 162 млн. паунда (около 200 млн. долара).

Снимка: instagram.com/theroyalfamily

Държавното погребение на покойния монарх, проведено на 19 септември, беше първото във Великобритания след това на бившия премиер Уинстън Чърчил през 1965 г., казва Daily Sabah. 

Снимка: Getty Images

Събитието, на което присъстваха световни лидери и високопоставени лица, беше последвано от 10-дневен национален траур, след като кралицата почина на 96 години на 8 септември след 70 години на трона.

Стотици хиляди хора бяха привлечени в лондонската „Уестминстър Хол“, за да се простят с най-дълго управлявалият монарх на Великобритания.

Снимка: Getty Images

Разходите бяха публикувани в четвъртък като част от писмено изявление до парламента.

Елизабет и нейният съпруг, принц Филип, бяха погребани в параклиса "Сейт Джордж" в замъка Уиндзор.

Снимка: Getty Images

Филип, който почина през 2021 г. на 99-годишна възраст погребението му да бъде по-скромно, а и то се проведе при строги правила за социално дистанциране по време на пандемията COVID-19.

Снимка: Getty Images

Последното кралско погребение преди това беше на майката на Елизабет, известна като Кралицата-майка, през 2002 г. Разходите по нейното погребение бяха оценени на около 5,4 млн. паунда.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии