1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Продават музикалния каталог на Майкъл Джексън за 900 млн. долара

Блясък

Само през последната година много артисти финализираха сделки за продажба на издателските си права

Много музиканти правят сделки за милиони долари в замяна на правата върху своите музикални каталози и изглежда, че наследниците на Майкъл Джексън се опитва да направят същото, пише The Richest.

Според Variety три различни източника са потвърдили пред изданието, че Sony и друг финансов партньор финализират сделка, която ще им даде 50% дял в музикалния каталог на Майкъл. Това ще включва права върху публикуваната му музика, шоуто MJ: The Musical Broadway, предстоящия биографичен филм Michael и други активи.

Въпреки че сделката все още не е финализирана, тя се оценява между 800 и 900 милиона долара, което може да я превърне в най-скъпата продажба на музикален каталог в историята.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това няма да е първият път, когато правата върху музиката на Майкъл са разпродадени. Съобщава се, че Primary Wave Music притежава неразкрит дял, въпреки че подробностите не са оповестени.

Само през последната година множество артисти финализираха сделки за продажба на издателските си права. В края на декември беше съобщено, че Джъстин Бийбър е разменил своя музикален каталог за 200 милиона долара на Hipgnosis Songs Capital – най-голямото придобиване в историята на компанията.

Това позволи на поп старта почти да удвои нетната си стойност. Съобщава се, че Джъстин е струвал 285 милиона долара преди сделката. Джъстин Тимбърлейк по подобен начин продаде правата си за публикуване за 100 милиона долара по-рано през годината.

През ноември беше съобщено, че Иги Азалия е продала музикалните си каталози за осемцифрени суми. Съобщава се, че Iggy се оттегля от музиката за момента, за да се съсредоточи върху други проекти, които вероятно включват звукозаписната й компания Bad Dreams, която тя основа преди няколко години.

Друг изпълнител, който според съобщенията преговаря за продажба на музикален каталог, е Dr. Dre. През януари се съобщава, че той финализира две отделни сделки, оценени общо на 200 милиона долара.

В момента рекордът за най-скъпото придобиване на музикални права принадлежи на Брус Спрингстийн, който продаде каталога си за 500 милиона долара през 2021 г. Въпреки това, ако сделката с наследството на Майкъл Джексън се осъществи, то вероятно ще надмине рекорда със стотици милиони.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии