1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Кой държавен глава кацна в София със самолет за $500 млн. (ВИДЕО)

 

Президентът на Азербайджан дойде у нас с Airbus A340-300 за откриването на интреконектора

В рамките на официалното посещение в България на Илхам Алиев за откриването на интерконектора, президентът на Азербейджан пристигна с необичайно... скъп самолет.

Машината Airbus A340-300 се нарежда на второ място сред 5-те най-скъпи частни самолета в света. Същият самолет притежава и милиардерът Алишер Усманов, един от най-богатите бизнесмени в Русия.

В търговската си конфигурация Airbus A340-300 може да побере повече от 300 пътници и има максимална скорост от 567 мили в час и обхват от 8 512 мили. Частният самолет има четири двигателя и ултра голям обсег, който е в състояние да лети по всеки въздушен маршрут на планетата. 

Самолетът е снадбен с противоракетна система и с възможност за зареждане във въздуха.

Предполагаемата сума, която Алиев притежава в момента, е около 900 млн. долара. 

Илхам Алиев спечели изборите през 2003 г. на фона на широко разпространени протести и обвинения в избирателни измами. Преди него президент на стараната беше баща му. 

Официалната президентска заплата на Илхам Алиев е само 230 хил. долара годишно, но благодарение на здравата хватка, която той държи върху петролните ресурси на Азербайджан, семейството му просперира изключително бързо.

Синът на Илхам притежава девет луксозни имения в Дубай на стойност 45 млн. долара. Дъщерите му притежават имоти в Дубай на стойност 30 млн. долара. Според азербайджанския закон държавните служители не могат да притежават частен бизнес, но този закон не се прилага за техните деца и съпрузи.

Дъщерята на Илхам Арзу, телевизионна личност и модел, притежава акции на компанията на стойност милиони долари и други активи като Silk Way Bank и Sw Holding. SW Holding притежава десетки компании, включително държавната авиокомпания на страната.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии