1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Новите лидери стават все по-млади

Блясък

Стереотипите, че успешните ръководители са на възраст над 50 години са разбити

 

Какъв е стереотипът за възрастта на един лидер вкомпания? Обикновено си представяме човек във втората половина от живота си. Все още повечето главни изпълнителни директори и политически лидери са във възрастовия диапазон от средата на 50-те до 70-те години. Но това се променя. Нарастващ брой компании, от стартиращи до мултинационални, се управляват от лидери в 40-те, 30-те и дори 20-те си години. Докладът на Wyser изследва социалните и икономически промени зад тази нововъзникваща тенденция.

Защо лидерите стават все по-млади?

В световен мащаб 53% от мъжете и 55% от жените казват, че са започнали да управляват хора преди да навършат 30 години, според Startus.

По света вече има множество примери за млади хора, ръководещи политически, социални и икономически движения и оспорващи начина, по който „нещата винаги са били правени“. Тази тенденция навлиза все повече и в заседателните зали на бизнеса.

Снимка: Getty Images

Ето някои от причините:

Възходът на технологичния предприемач

Появата на стотици млади и успешни основатели на технологични компании като Марк Зукърбърг (Facebook), Ритеш Агарвал (OYO) и Еван Шпигел (Snap Inc.) показа, че е възможно мултинационална компания да се ръководи от главен изпълнителен директор на 40, 30 или 20 години.

Снимка: Instagram
Университетите – оранжерии на бизнеса

Технологиите дадоха възможност на младите хора да усъвършенстват своите таланти, да създадат бизнес, да изградят отличителни марки и продукти и да създадат впечатляващи професионални мрежи, преди дори да са завършили образованието си, което им дава огромна преднина, когато навлязат в света на бизнеса. По този начин те получават възможност за изграждане на международна репутация.

Разбиране на иновативните технологии

Иновативните технологии и интензивната конкуренция непрекъснато променят пейзажа в секторите на медиите, технологиите и търговията на дребно. В тези непрекъснато променящи се сектори бързото израстване на главния изпълнителен директор е преобладаващо и способността да си пред другите се смята за ценно лидерско умение:

Управителните съвети навлизат все по-дълбоко в компаниите, които направляват, за да намерят висши мениджъри, които са уверени граждани на света, смело въвеждат революционни технологии, имат доказан опит както в иновациите, така и в управлението на хора от различни култури, и могат да оперират в развиващи се и нововъзникващи пазари.“ Harvard Business Review , 2014 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии