1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Наследниците на Estée Lauder дават 200 млн. долара за борба с Алцхаймера

Блясък

Легендарната бизнесдама страдаше от коварното заболяване

Синовете на основателката на едноименния козметичния гигант Estée Lauder- Есте Лаудер, заедно с нейните четирима внуци, обещаха 200 милиона долара на Фондацията за откриване на лекарства за Алцхаймер, организация с нестопанска цел, която семейството основа, за да подпомогне изследванията за намиране на лек за болестта, пише Fortune.

Леонард и Роналд Лаудер основаха организацията през 1998 г. в чест на тяхната майка, която имаше Алцхаймер, както и други членове на нейното семейство, каза Марк Ройтмайр, главен изпълнителен директор на ADDF.

„Те колективно направиха този семеен подарък, за да проследят работата през следващите 10 до 15 години, за да довършат започнатото от Есте“, каза Ройтмайр.

Започвайки с подарък от 100 милиона долара от майка си, синовете на Лаудер избраха да инвестират в ранни изследвания на потенциални лечения, използвайки това, което те нарекоха „венчър филантропия“, което означава, че всяка възвръщаемост на инвестициите им се насочва към бъдещи изследвания.

Семейството също обещава да покрие разходите на организацията, така че всички външни дарения да отидат изцяло за финансиране на изследвания, каза Ройтмайр.

ADDF ще получи обещаните 200 милиона долара през следващите десет години и се очаква да ги разпредели като безвъзмездни средства през следващите 15 години. 

Повече от 50 милиона души по света имат Алцхаймер, който постепенно атакува области от мозъка, необходими за паметта, разсъжденията, комуникацията и ежедневните задачи. Учените все още не знаят как точно се формира болестта на Алцхаймер, но едната теория е, че натрупването на протеин, наречен амилоид, играе ключова роля.

FDA одобри две лекарства, които са насочени към натрупването на амилоид, въпреки че одобрението през 2021 г. на Aduhelm на Biogen предизвика противоречия, след като агенцията отхвърли собствените си независими научни съветници. Legembi, второ лекарство, одобрено през януари, е първото, за което убедително е доказано, че забавя влошаването на паметта и мисленето, които определят болестта на Алцхаймер, като се насочва към основната биология на болестта.

„Необходимостта да се инвестира в изследвания е от първостепенно значение“, каза Хедър Снайдер, вицепрезидент на Асоциацията на Алцхаймер. „Инвестирането в изследвания е начинът, по който ще разберем основната биология и ще я превърнем в лечение и интервенции, които ще бъдат от полза за всички индивиди.“

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии