1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Въпреки финансовия колапс, общинарите в Пазарджик вдигат заплатите си

Въпреки финансовия колапс, общинарите в Пазарджик вдигат заплатите си

Откъде ще бъдат взети парите?

През ноември миналата година община Пазарджик обяви финансов колапс. „Положението е по-зле отколкото очаквах. Общинските финанси са харчени по начин, по който е доведена общината до истински колапс“, посочи тогава новоизбраният кмет на града Петър Куленски.

"Финансовият колапс" обаче не попречи на новата управа на Пазарджик да вдигне общинските възнаграждения. Повишението на заплатите бе една от обсъжданите точки на вчерашната сесия на общинския съвет, ще се дискутира и следващата, пише "Сега". Бе решено възнаграждението на общинския кмет да стане 4900 лв., на селските кметове ще се повишат с 12%, увеличение ще има и за администрацията. Ще скочат и заплатите на съветниците, но с колко точно ще стане ясно на следващото заседание. Харчовете ще се поемат от държавната субсидия.

По време на обсъждането съветник дори предложи кметът на града да взема 6000 лв. заплата. При дискусиите стана ясно, че възнагражденията последно са вдигани през 2021 г. Самият кмет Петър Куленски заяви пред съветниците, че не е етично да коментира заплатата си.

В края на миналата година Куленски посочи, че е запорирана банковата сметка на общината от НАП. Петър Куленски не посочи точния размер на задълженията на Пазарджик, но посочи конкретни цифри. Според тях 27 млн. лв. са дълговете към местни доставчици, над 1,5 млн. лева са кредити към банки и фонд ФЛАГ. 611 000 лв. дължи общината за осигуровки на служителите си, което поставя под риск и получаването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии