1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Tavex: Продадохме рекореден брой монети с лика на кралицата за 24 часа

БГ Бизнес

От 2008 г. до своя връх през 2020г. цената на златото се е покачила 4 пъти, казват от компанията

„Когато се случи конфликтът между Русия и Украйна и веригите за доставки се счупиха, а интересът към инвестиционното злато скочи до небесата“, каза изпълнителният директор на Tavex за Югоизточна Европа Макс Баклаян по време на медийна закуска.

Компанията, чийто фокус е инвестиционното злато, съобщи, че преди пандемията в България средно са извършвани по 3 хил. сделки от този тип, а сега те са достигнали 9 хил. За сравнение, когато започва войната в Украйна броят им скача до 15 хил.

Според експертите кризисните моменти се оказват добра възможност клиентите им да инвестират спестяванията си в злато и точно тогава броят на сделките скача.

По думи на ръководителя на екип „Дилъри“ на компанията Тони Панайотов компанията е имала в наличност 1000 суверена, като до деня, в който кралица Елизабет II почина са успели да продадат в рамките на месец 600 бр. След обявяването на смъртта ѝ само за 24 часа са продадени останалите 400. (На лицевата страна е изобразен актуалният британски монарх (суверен), откъдето и идва името на монетата.)

Златото е реален актив, който се продава добре в сложни времена, а цената му от 2008г. до 2020г., когато достига връх, бележи ръст от 4 пъти.

„В реални стойности, това означава, че ако през 2008г. инвестиционното злато е струвало 500 евро за тройунция, по време на своя връх е стигнало 2000 евро“, каза Макс Баклаян.

Малко хора знаят, че инвестиционно злато на цена над 5 хил. евро в България може да се купи само по банков път и неговото притежание се декларира.

Експертите от компанията препоръчват, ако притежаваме „достатъчно количество злато, че да не можете да спите спокойно, ако то е у дома“, да го съхранявате в трезор.

По техни думи има няколко основни фактора, на които трябва да отговаряте, за да си купите лесно злато. На първо място трябва да бъдете в държава, където купуването му да бъде законно. Дали върху него има ДДС и дали има голям търговец, който да работи с рафинериите, защото ако няма кой да го купува, означава, че активът няма ликвидност.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии