1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

НАП ще проверява бензиностанции дали правят отстъпка за бензин, различен от А-95

 

Хората няма да получат 25 стотинки, а те ще се приспаднат от сметката им, уточни Нинова

Министърът на икономиката Корнелия Нинова разпореди на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) да изготвят план за строг контрол и недопускане на спекула с цените след влизане в сила на антикризисните мерки на правителството.

Министърът уточни, че в тази дейност ще се включи и Българският институт по метрология (БИМ). Тя напомни, че БИМ сертифицира софтуера между бензиностанциите и НАП. Сега целта е да се контролира коректното отразяване във фискалния бон на предложената от правителството като антикризисна мярка отстъпка от 25 стотинки за бензина., съобщи БТА.

Ще се проверява дали тази отстъпка не се прави за друг тип бензин, различен от А-95 или над определената количествена граница. В отговор на въпрос министър Нинова уточни, че хората няма да получат 25 стотинки, а те ще се приспаднат от сметката им. 

Ще се контролира и сивият сектор в производството и търговията с хляб, като, по думите на Нинова, се очаква нулевото ДДС да доведе до изсветляване в сектора.

От началото на годината ДКСБТ е направила 1600 проверки по пазари и тържища, а КЗП - 500, каза Нинова и уточни, че целта на проверките е да се гарантира, че няма нелоялни практики и картелни споразумения. Тя допълни, че КЗК прави проверка за картел, монополно положение или споразумение за горивата.

Още за мерките вижте в btvnovinite.bg

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии