Ще се повиши ли линията на бедност?

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда темата на днешното си заседание

 

На днешния си съвет НСТС ще обсъжда предложението на служебното правителство линията на бедност за 2025 година да стане 638 лева, съобщава БНР. Предложената стойност от 638 лв. съответства на линията на бедност от изследването „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)”, като националната линия на бедност нараства с 21,3% (112 лв.) спрямо размера ѝ от тази година и разширява обхвата на социалните помощи.

Предложнието 

Бизнесът подкрепя предложения от кабинета размер, а синдикатите искат по-висока сума. Експертните сметки на КНСБ сочат, че линията на бедност за догодина трябва да бъде 667 лева. Проектът на правителственото постановление, с което се предлага линията на бедност от 1 януари 2025 година да стане 638 лева вместо досегашните 526 лева, беше подложен на обществено обсъждане, което изтече в средата на август.

Защо КНСБ искат корекция на данните? 

От КНСБ обаче искат промяна в методиката на изследването, и данните да се коригират с инфлацията на базата на цените на така наречената малка потребителска кошница. Аргументът на синдикалните експерти е, че по този начин ще се даде по-обективна и близка до действителното състояние на доходите картина. Те припомнят, че този механизъм действаше до 2021 година, но след това беше отменен с правителствено постановление. Сметките на синдиката сочат, че линията за догодина трябва да е с 29 лева по-висока от предложената от кабинета.

 

От Българската стопанска камара вече оповестиха становище в подкрепа на предложения от правителството размер, смятат, че е правилно изчислен според действащото законодателство, което отговаря и на правилата на Европейския съюз. От работодателската организация припомнят, че според Еврокомисията прогнозираната инфлация за 2025 година е само 2,6 на сто.

Ще се повиши ли финансовата подкрепа за хората в нужда?

Снимка: iStock

С определянето на линия на бедност за страната от 638 лв. за 2025 г. финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания, месечните социални помощи и финансовите помощи и средства по Закона за закрила на детето ще бъдат актуализирани съобразно възможностите на държавния бюджет. Ще бъде разширен и обхватът на хората с право на социална пенсия за старост според Кодекса за социално осигуряване.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст