1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Проучване: Защо да имаш най-добър приятел на работа може да те накара да работиш повече

Проучване: Защо да имаш най-добър приятел на работа може да те накара да работиш повече

Ефектът от самотата на работа ни докарва до пушене на до 15 цигари на ден

 

„Ако правиш това, което обичаш, няма да работиш нито ден в живота си.“

Сигурно сте чували този израз хиляди пъти, който често служи на мениджъри и корпорации да подсилят т.нар. Hustle култура, или по-друг начин казано, култура на постоянно преследване на професионални успехи и „бачкане“ до изтощение.  

И къде е удоволствието от цялата тази работа? В страхотния пакет със социални придобивки. В баланса между работа и личен живот или в хората, с които работите?

Е... може би последното.

Работно приятелче

Безброй проучвания – като тези на "Галъп" преди пандемията и Harvard Business Review миналата година – установиха, че това да имаш на най-добър приятел в офиса допринася много за създаването на положителна връзка с работата и по-дълго стоене там.

Служителите могат да бъдат до седем пъти по-ангажирани, да управляват стреса по-добре, да се радват на по-високи нива на удовлетворение и да се чувстват по-комфортно, ако имат подкрепата на приятел на работа. Това не само води до по-добро представяне, но и намалява риска от бърнаут. Работиш повече, но не минаваш границата, казва The National News. 

Снимка: Pexels

„Прекарваме 110 000 часа на работа, което се равнява на 13 поредни години“, казва Джон Клифтън, главен изпълнителен директор на Gallup на Световната среща на върха в Дубай.

„Най-добрият приятел на работното място осигурява безусловна подкрепа; където и двамата знаят проблемите в личния и професионалния си живот. Най-добрият приятел е наясно със силните страни, качествата и недостатъците на човека и между двамата има непоклатимо чувство на доверие и взаимна подкрепа.

Да растем успешно заедно

Общуването с колеги или присъединяването към организирани от компанията събития извън работното място е един от начините за създаване на най-добър приятел на работното място.

От опит от първа ръка, връзката с най-добрия ви приятел в работата е двупосочна система за подкрепа. Имате пред кого да се отпуснете, с кого да работите и да намерите мотивация. Обръщате се към тях, когато имате нужда от проверка на реалността или дори, ако имате „глупав“ въпрос.

Вие се грижите за емоционалното благополучие на другия и искрено ви е грижа за кариерното му израстване.

Проучването на "Галъп" установява, че не само наличието на най-добър приятел в работата ще задържи служителите в компанията по-дълго, но и е по-вероятно те да препоръчат работното си място на други.

Снимка: iStock
Създаване на приятели на работа

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии