1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

По-малко обяви за работа във всички сектори

БГ Бизнес

Къде се наблюдава най-голям спад през октомври, според един от големите кариерни сайтове у нас

Броят на обявите за работа през м. октомври е намалял със 7% спрямо предходния м. септември. Това показва анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. Предложенията са с 3000 по-малко в края на месеца, като техният общ брой е малко над 45 500. Броят на обявите е намалял в почти всеки един от секторите, като единствено изключение прави секторът „Счетоводство, одит, финанси“.

Отчетеният спад на обявите все още не е повод за притеснения или нагласи за влошаваща се икономическа среда, казват анализаторите. На годишна база борят на обявите е с 5% по-голям, спрямо октомври миналата година. От друга страна трябва да се вземе предвид сезонността на пазара на труда. Традиционно през последните години се наблюдава спад на предложенията именно в последното тримесечие, като всяка година той е именно в диапазона 3000-4000 обяви по-малко.

Според наблюденията на JobTiger най-много е намалял броят на предложенията в секторите „Търговия и продажби“ ( 7% спад), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (13% спад) и „Производство“ (5% спад). След тях се нареждат секторите „Строителство“ ( 11% спад), „IT“ (5% спад), „Маркетинг и реклама“ (9% спад), „Логистика и транспорт“ (3% спад), ), „Административни и обслужващи дейности“ ( 3% спад) и „Здравеопазване и фармация“ (3% спад)

Увеличение на обявите се наблюдава единствено в сектора „Счетоводство, одит, финанси“, като броят на предложенията в него е с 90 повече (4% ръст) спрямо предходния месец.

На годишна база обаче в почти всички сектори има повече предложения.

Както и през м. септември спад спрямо 2021 г. се наблюдава в сектор „IT“. Предложенията в него са с 2000 по-малко спрямо м. октомври 2021 г. – спад от цели 26%.  Отново отбелязваме, че тази тенденция може да бъде тълкувана, от една страна, с нормализирането на търсенето на кадри в този сектор след активното „презапасяване“  през пандемичните 2020г. и 2021г и от друга – обявеното временно „замразяване“ на подбора на кадри в индустрията от редица технологични компании в страната и по света.

 „Счетоводство, одит, финанси“ (4,8%), „Здравеопазване и фармация“ (4%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Снимка: iStock
Работа от вкъщи

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа също са по-малко през м. октомври. Техният брой е намалял с около 170 (3% спад), като общият им брой се равнява на малко над 4850 или 12,5% от всички обяви

Като разпределение по сектори 62% от този тип предложения са в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (16%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (14%) и „Търговия и продажби“ (6%).

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии