1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Отлагат глобите за влизане със замърсяващ автомобил в центъра на София?

Отлагат глобите за влизане със замърсяващ автомобил в центъра на София?

Не е имало достатъчно добра разяснителна кампания, каза Васил Терзиев

Столична община обмисля да въведе гратисен период при налагането на глоби за влизане в центъра на София със най-замърсяващите автомобили. Това съобщи кметът Васил Терзиев. Според него това ще е най-справедливото нещо, което трябва да бъде направено.

От петък - 1 декември, в т.нар. малък ринг на софийския център не би трябвало да могат да влизат леки и лекотоварни автомобили до 3,5 т. от най-ниската първа екологична група. Забраната трябва да важи до края на февруари догодина. Решението бе взето през 2022 г. от предишния Столичен общински съвет по предложение на групата на ГЕРБ-СДС и с гласовете на ДБ и "Спаси София". Малкият ринг е обособен между булевардите "Васил Левски"- "Патриарх Евтимий"- "Ген. Скобелев"- ул. "Опълченска"- "Сливница" до Сточна гара. 

Според Васил Терзиев въвеждането на нискиемисионните зони все още е доста неуредено и не е имало достатъчно добра разяснителна кампания. "Има предизвикателства, че софтуерът, който отговаря за анализирането на номерата на колите в нарушение, не е минал процедури и се обжалва. Има доста неща, които трябва да се изчистят, но с екипа ми работим да ги отстраним максимално бързо", обясни кметът, цитиран от БТА. Той посочи, че забраната не може да бъде отложена, защото трябва работещ СОС, какъвто все още няма.

"Не е ясно как ще се налагат санкциите, но пък и засега не могат да бъдат опростени, търсим варианти това да се случи", каза Терзиев и добави, че скоро ще има изявление по темата. По около 20 000 автомобила на ден ще бъдат засегнати след въвеждането на НЕЗ.

Ограничението би трябвало да важи за коли с бензинов двигател, чиято първа регистрация е преди 1 януари 1996 г. Ако двигателят е дизелов, регистрацията да е преди 2002 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии