От 1 октомври "потича" газът за България от Александруполис

БГ Бизнес

Знаковият проект, замислен преди 15 години от Димитрис Копелузу, е проектиран, изграден и управляван от Gastrade

 
  • Терминалът разполага с най-съвременна технология и е с максимален капацитет за регазификация от 5,5 милиарда кубически метра годишно.
  • Вече 14 гръцки и международни компании участват в проекта с търговска цел, като са ангажирали почти целия капацитет на терминала поне до 2030 г.

След половингодишно забавяне България най-после ще получи втечнен природен газ от терминала край Александруполис. Съоръжението за регазификация (FSRU) ще заработи от 1 октомври, когато започва и търговската му експлоатация. 

Снимка: Александрополис

Това е един от най-важните енергийни проекти на европейско, регионално, национално и местно ниво. Знаковият проект, замислен преди 15 години от Димитрис Копелузу, е проектиран, изграден и управляван от Gastrade.

Проектът е резултат от сътрудничество, като целта му е да допринесе за енергийната сигурност, диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на енергия за Югоизточна и Централна Европа. LNG терминалът надгражда ролята и значението на Гърция на енергийна карта на Европа затвърждава позицията й на енергиен портал за повече от 9 държави.

 

От окончателното инвестиционно решение до началото на търговските операции

Изпълнението на проекта започва да се реализира, когато на 27 януари 2022 г. Gastrade взема окончателно инвестиционно решение (FID). Строителните дейности на сушата и в морето при Александруполис напредват бързо, а през февруари 2023 г. в Сингапур стартира и изграждането на плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU).

Инсталацията отплава от корабостроителницата на Seatrium на 26 ноември 2023 г. и пристига във водите на Тракийско море на 17 декември 2023 г., където акостира. С успешното завършване на всички пускови изпитания и издаването на разрешително за експлоатация от Министерството на енергетиката и околната среда през изминалото лято, проектът е приведен в оперативна готовност, което официално позволява започването на търговските му операции.

Снимка: Мария Георгиева

Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис се състои от плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ, подводен и сухоземен газопровод, който свързва инсталацията с националната газопреносна система. Чрез нея доставки природен газ могат да бъдат осъществявани за Гърция, България, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Молдова и Украйна на изток, както и за Унгария и Словакия на запад. Терминалът разполага с най-съвременна технология и е с максимален капацитет за регазификация от 5,5 милиарда кубически метра годишно.

Снимка: Мария Георгиева
Нов етап за енергийната карта на региона

Вече 14 гръцки и международни компании участват в проекта с търговска цел, като са ангажирали почти целия капацитет на терминала поне до 2030 г. В същото време, стартирането на търговските операции на проекта бележи важен момент и за инициативата за Вертикален газов коридор, тъй като допълнително засилва нейната роля за създаването на център за търговия с природен газ в Югоизточна и Централна Европа.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст