Обявяват две обществени поръчки за ПАВЕЦ "Чаира"

БГ Бизнес
 

За какво ще са те

 

Националната електрическа компания ще обяви две обществени поръчки в следващите две седмици. Едната е за подмяна на първи и четвърти хидроагрегати  на ПАВЕЦ "Чаира", което ще отнеме няколко години. Другата е за спешен ремонт на първи хидроагрегат. По тази процедура ще бъде поканена японската компания Toshiba, която е изградила съоръжението през 80-те години на миналия век, съобщава БНР. 

"Не означава, че ще строим отново ПАВЕЦ "Чаира", тъй като голяма част от съществуващото оборудване, строителни дейности, които са извършени назад във времето на ПАВЕЦ "Чаира", ще бъдат запазени и това дългосрочно решение предвижва подмяна само на първи и четвърти хидроагрегат, тъй като втори и трети ще се опитаме да ги запазим и по този начин да осигурим батерия, най-голямата батерия на Балканите, която ще предоставя капацитет от 800 мегавата на българския пазар и на региона", каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

 

Енергийният министър допълни, че обявените вчера от "Булгаргаз" търгове за доставка на втечнен природен газ през терминала Бургас-Александруполис ще подсигурят по-високото потребление на синьото гориво в страната през зимните месеци:

"По едно карго за всеки един от месеците октомври, ноември, декември, януари и февруари - период, в който консумацията на природен газ в България е най-голяма. Това ще даде възможност българският потребител да се възползва от една наистина сигурна доставка, диверсифицирана, реалното намаляване на зависимостта ни от руския газ".

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст